Zoon Bin Laden roept op tot aanslagen

Terreurbeweging Al Qaida heeft een audioboodschap verspreid waarin de zoon van Osama Bin Laden, Hamza Bin Laden, oproept tot aanslagen.

Redactie
Hamza Bin Laden in 2001. Beeld EPA
Hamza Bin Laden in 2001.Beeld EPA

Hamza Bin Laden moedigt volgens de Britse krant The Independent aanhangers van Al Qaida in de VS en bevriende staten aan aanslagen te plegen. In de boodschap noemt hij Londen, Washington, Parijs en Tel Aviv als doelwitten.

Hoe oud Hamza Bin Laden precies is, is onduidelijk, maar hij zou ergens in de twintig moeten zijn. Hamza is de enige zoon van de favoriete vrouw van Bin Laden senior, Khairiah Sabar, schreef The Daily Beast in 2011.

De eerste berichten dat Hamza actief zou zijn binnen Al Qaida verschenen in 2003. Al Jazeera zond beelden uit waarin verschillende kinderen van Bin Laden te zien waren bij een kamp van de terroristische groepering Taliban. Pakistan claimde in 2003 Hamza en zijn half broer Saad dodelijk verwond te hebben, maar die claim klopte niet.

De leider van terreurnetwerk Al Qaida heeft deze week trouw gezworen aan de leider van de Taliban. Dat liet Al Qaida=leider Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Osama Bin Laden, in een audioboodschap weten.

'De terreurkroonprins'

In 2005 verscheen de video de Mujahideen van Waziristan. Daarin is te zien hoe Hamza deelneemt aan een aanslag van Al Qaida op Pakistaanse veiligheidstroepen in het zuiden van Waziristan, een regio in Pakistan aan de grens met Afghanistan. Volgens The Daily Beast was Hamza op het moment van de video 14 jaar oud.

De Britse krant The Sun publiceerde in 2008 een gedicht van Hamza, waarin hij opriep tot het versnellen van de vernietiging van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken. Als reactie daarop kreeg Hamza van de Britse policitus Patrick Mercer de bijnaam 'de terreurkroonprins'.

Hamza was niet aanwezig toen het Navy Seal-team in 2011 het huis van zijn vader Osama binnen viel en hem om het leven bracht.

Mogelijk wordt Hamza in de toekomst leider van Al Qaida. De beoogde opvolger, Bin Ladens oudste zoon Saad, kwam om het leven bij een Amerikaanse drone-aanval in 2009.

Geliefd

Terreurexpert Rita Katz stelt tegenover The Independent dat Hamza leefde volgens de leefregels van de jihad met zijn vader Osama Bin Laden, tijdens de ontwikkeling van Al Qaida in Afghanistan. De oproep is volgens Katz een poging van Al Qaida om de beweging weer populair te maken. 'Hamza is geliefd en inspireert. Hij heeft een goede naam en doet niet mee aan interne conflicten', aldus Katz. De boodschap zou in juni al zijn opgenomen.

Al Qaida wordt sinds de dood van Osama Bin Laden geleid door Ayman al-Zawhiri. Toen Bin Laden nog leefde was al-Zawhiri zijn rechterhand. De Egyptische arts wordt ook wel gezien als het brein achter de aanslagen op de Twin Towers in New York in 2011.

Ayman al-Zawahiri in 2013. Beeld AFP/Al Jazeera
Ayman al-Zawahiri in 2013.Beeld AFP/Al Jazeera
Meer over