Zonnige oorlog

Laatst was bij de VPRO I love 42 te zien, een hilarische variant op die tv-programma's waarin bekende Nederlanders over de campy jaren zeventig en tachtig babbelen....

Van de zonnige kant van de oorlog maakte de Amerikaan Evan Bachner het boek At Ease; Navy Men of World War II. Bachner stuitte ooit bij toeval op een oude foto van een soldaat, type 'lekker ding', en dook vervolgens in het archief van de Naval Aviation Photographic Unit, een team legerfotografen onder leiding van Edward J. Steichen. Inderdaad, de man die later beroemd werd met zijn tentoonstelling The Family of Man.

In de honderden dozen vol legerhero zocht Bachner naar foto's waar de spanning van afdroop, maar niet de te verwachten spanning voor het aanstaande gevecht. Anders gezegd: At Ease maakt in klap kasten vol homo-erotische fotoboeken volstrekt overbodig. Zelden zoveel knappe mannen zo broeierig en hitsig bij elkaar gefotografeerd gezien. En zeg nu zelf: waarom zou je in de bommenwerper je broek aanhouden als het bloedheet is? Waarom je jasje tot een kussen proppen als je je hoofd ook bij je beste kameraad in de schoot kan leggen?

Uiteraard zagen die Yanks er, met en zonder kleren, allemaal helemaal tiptop uit. Schattig, misschien ook weleens wrang. Voor hun slachtoffers valt achteraf weinig troost te halen uit de wetenschap dat ze door een mannelijk naakt supermodel uit de lucht werden geschoten.

Meer over