NieuwsBrand

Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand tijdens World Solar Challenge

De zonneauto NunaX van de TU Delft is compleet verwoest nadat het voertuig in brand was gevlogen tijdens de World Solar Challenge in Australië. Tim van Leeuwen, de bestuurder van de wagen, bleef ongedeerd. Op foto’s die het team via sociale media verspreidde, is een felle brand te zien. Van de auto is niets meer over.

Zonneauto NunaX van TU Delft. Beeld ANP
Zonneauto NunaX van TU Delft.Beeld ANP

De auto van de TU Delft lag aan kop van de wedstrijd en had, met nog 300 kilometer te gaan, de overwinning voor het grijpen. Titelverdediger Delft, dat de World Solar Challenge al zeven keer won, nam de leiding in de wedstrijd woensdag over van het team van de Universiteit Twente.

Het is de eerste keer in twintig jaar deelname van Delft dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlam vatten van de zonneauto, is volgens het team nog niet duidelijk.

Na het uitvallen van Delft ging de overwinning naar het Belgische Agoria Solar Team, van studenten van de universiteit in Leuven. De auto van het team kwam donderdagmiddag (lokale tijd) op de vijfde dag van de race als eerste over de finish in de stad Adelaide. ‘We staan hier met het hele team aan de finishlijn te vieren’, aldus Lynn De Haes van het Agoria Solar Team. ‘Het is de eerste keer dat we wereldkampioen zijn.’

De Bridgestone World Solar Challenge is een race voor zonnewagens van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden van Australië over een afstand van 3.021 kilometer.

Meer over