Nieuws

Zondvloedtaferelen in Duitsland: opnieuw extreem weer, nu in Saksen en Beieren

Terwijl het westen van Duitsland nog niet is bekomen van de dodelijke ravage die het noodweer daar afgelopen week aanrichtte, worden nu regio’s in het oosten en zuidoosten van het land geteisterd door extreme regenval en overstromingen. Duitse media spreken van ‘zondvloedachtige taferelen’. En het noodweer breidt zich nog immer uit.

Aanhoudende regen zorgt ook in Oostenrijk voor hoogwater, zoals hier in Braunau am Inn. Beeld AFP
Aanhoudende regen zorgt ook in Oostenrijk voor hoogwater, zoals hier in Braunau am Inn.Beeld AFP

Vooral de Duitse deelstaten Saksen en Beieren zijn zwaar getroffen door het noodweer. In het oostelijke Saksen viel afgelopen weekeinde binnen 24 uur meer dan honderd liter neerslag per vierkante meter. Meer naar het zuiden, in de Beierse regio Oberbayern, is de situatie volgens hulpdiensten ‘dramatisch’. Twee mensen zijn omgekomen. Een van hen stierf een natuurlijke dood, maar de autoriteiten sluiten een verband met het noodweer niet uit.

De heftige regenval zorgt op meerdere plekken voor zware overstromingen. Verschillende plaatsen in Saksen zijn niet meer bereikbaar. Het pittoreske centrum van het Beierse stadje Berchtesgaden, vlak bij de Oostenrijkse grens, staat onder water. De bekende bob- en rodelbaan in het nabijgelegen Königssee werd zwaar beschadigd. Grote delen van de World Cup-baan werden door de overstromingen weggerukt en verwoest. Ook in buurland Oostenrijk zorgt aanhoudende regen voor hoog water. Op sommige plekken viel in korte tijd 80 millimeter regen.

Juist in bergachtige gebieden kan zware regenval in korte tijd tot grote problemen leiden. Hallein, niet ver van Berchtesgaden en vlak bij Salzburg, is getroffen door een stortvloed. De anders rustig kabbelende beek Kothbach veranderde in een kolkende rivier die het stadje overspoelde. De beek, die naar de rivier de Salzach loopt, raakte verstopt en trad buiten zijn oevers. In hoofdstad Wenen zorgde het noodweer voor ondergelopen kelders en ook in Tirol is sprake van grote overlast, tot over de Italiaanse grens.

‘Amper woorden’ voor de verwoesting

Terwijl aan de andere kant van Duitsland reddingswerkers honderden keren moesten uitrukken, wordt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts steeds duidelijker hoe groot de verwoesting is die het hoge water in de dagen voor het weekend aanrichtte. Het noodweer kostte tot nu toe minstens 160 mensen het leven.

Op zondag bracht bondskanselier Merkel een bezoek aan de zwaar getroffen Eifel. Ze beloofde de slachtoffers snel hulp. ‘De Duitse taal kent amper woorden voor de verwoesting die hier is aangericht’, zei de bondskanselier toen ze de ravage gadesloeg. Het herstel van de autobanen 1 en 61 – die net over de grens bij Venlo begint – kan maanden gaan duren.

Geëvacueerde ouderen worden in een sportzaal in Hannover opgevangen. Beeld Swen Pförtner/dpa
Geëvacueerde ouderen worden in een sportzaal in Hannover opgevangen.Beeld Swen Pförtner/dpa

Ook in België wordt de enorme verwoesting van het natuurgeweld langzaam zichtbaar. De reddingsacties zijn grotendeels afgelopen, maar verschillende plaatsen zijn nog overstroomd. Sommige getroffen gebieden hebben nog geen stromend water en elektriciteit. Ruim 37.000 gezinnen zitten zonder stroom, waarvan 11.000 in Luik. Elio Di Rupo, de minister-president van Wallonië, zei zondag dat 240 van de 262 Waalse gemeenten in verschillende gradaties door de ramp zijn getroffen. ‘Wat er is gebeurd, gaat het verstand te boven.’

Nationale rouw

Op zondagmiddag telden de Belgische autoriteiten 31 dodelijke slachtoffers. Daardoor is het officieel de dodelijkste natuurramp die ooit in België plaatsvond. Ook worden volgens het Belgische crisiscentrum nog 163 mensen vermist. Een groot deel van de vermisten komen uit het zwaar getroffen Pepinster, waar nog 22 mensen niet gevonden zijn. Door de watersnood zijn veel huizen ingestort. De hoop dat iemand levend onder het puin vandaan komt, is intussen geslonken, schrijft De Morgen. Eerder op de dag hoorden reddingswerkers nog stemmen onder het puin.

Vrijwel overal in de getroffen delen van België is het water gezakt. Alleen de rivier de Gete in Limburg trad op zondag nog buiten haar oevers. De wederopbouw wordt ‘een werk van lange adem’, zei de Belgische premier De Croo zondag. Voordat de Belgen daaraan beginnen is er nog een moment van bespiegeling: dinsdag is een dag van nationale rouw afgekondigd.

Meer over