Zonderland houdt quadruple achter de hand

Als het erop aankomt, 'als het nodig is' in de visie van zijn coach Daniël Knibbeler, dan zal olympisch turnkampioen Epke Zonderland volgende maand in Rio in de rekstokfinale zijn viervoudige vluchtelement laten zien. De 30-jarige Fries, goed voor goud in Londen (2012), is bezig de 'quadruple' in te slijpen. Het is één vluchtelement meer dan de 'triple' waarmee hij de vier jaar geleden de O2 Arena van Londen aan zijn voeten kreeg.

John Volkers
null Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Destijds turnde Zonderland drie losse elementen boven de stok. Dat waren op rij de Cassina, de Kovacs en de Kolman. Het publiek ging ervoor op de banken. De jury was ook overtuigd van de originaliteit van de oefening. De uitvoering klopte minder, was een later besef. Toch kreeg Zonderland het nadien niet meer overtroffen cijfer 16,533. 'Dat zou ik er nu niet meer voor krijgen', is de nuchtere overtuiging van de turner.

Vier vluchtelementen

Na zijn flonkerende finale van Londen heeft Zonderland de belastende triple niet meer geturnd. Wel liet hij vrij vlot daarna op YouTube een trainingsbeeld zien, waarin hij vier vluchtelementen aan elkaar vlocht. De Gaylord 2 werd aan de serie van drie salto's boven de stok geknoopt. In wedstrijden liet Zonderland dat waagstuk achterwege.

Sinds Antwerpen, de WK van 2013, turnt hij aan het 'hoog rek' steevast tweemaal twee vluchtelementen, met enkele tussenslingers aan elkaar verbonden. Hij werd er in 2013 en 2014 wereldkampioen mee. Het was een veilige optie, met een uitgangswaarde (de D-score) van 7,7 punten. De Londense exercitie van 2012 had een basiswaarde van 7,9. De uitvoering, de E-score (met de E van executie), komt altijd bovenop die D-score. Bij de viervoudige combinatie is de D weer 7,9.

Tekst gaat door onder trainingsvideo Epke Zonderland.

'Als het nodig is'

In training is Zonderland momenteel bezig om de vier op rij te oefenen. Coach Knibbeler, droogjes: 'We nemen de vier aan elkaar op bepaalde trainingsdagen mee. Want die viervoudige combinatie gaan we inzetten, als het nodig is.'

In de kwalificatie van zaterdag 6 augustus wordt die uitvoering niet gebruikt. Die dag gaat het om kwalificeren, bij de beste acht van de deelnemende 98 turners in Rio komen. Er is een man of tien, twaalf die op rek een uitgangswaarde van boven de 7,0 turnen.

Er zijn meer redenen waarom Zonderland aan de viervoudige vliegsectie werkt. 'Als ik van mijn eerste combinatie alleen maar de Cassina kan doen, omdat ik niet goed op de stok uitkom, dan wil ik na een tussenslinger vervolgen met de Kovacs, de Kolman en de Gaylord 2. Dan wordt het één plus drie. Maar je moet de volledige combinatie beheersen, om vooral de lastige overgang van de Kovacs naar de Kolman te kunnen uitvoeren.'

Coach Knibbeler: 'Als het de oefening met vier op een rij wordt, dan zou dat spektakel zijn. Maar daar gaan we niet van uit.'

Meer over