Zonder zelfspot wordt alles lelijk

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Amy Schumer en Owen Schumacher. Beeld EPA (Schumer), ANP (Schumacher)
Amy Schumer en Owen Schumacher.Beeld EPA (Schumer), ANP (Schumacher)

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Heineken Music Hall, 28 augustus. Op de avond dat ik verliefd werd op deze Grappenmaakster voor Gevorderden Amy Schumer droeg ze een zwarte jumpsuit zonder rug en daaronder dikke lagen Spanx. Ze was nóg lolliger en lomper dan ik had gehoopt. Haar show was zowel belangwekkend als lachwekkend. Uiteraard kwamen haar stokpaardjes langs: het schoonheids-ideaal in Hollywood ('Maatje 158 op je 30ste') en de zussen Kardashians ('Zij zijn de rolmodellen voor onze kleine meisjes. God help ons.'). Daarom vind ik het zo ongerijmd dat Amy er zo graag uitziet alsof ze de kast van diezelfde Kardashians heeft geplunderd.

Kortom Amy, luister naar moeders: je bent niet dik dus probeer dan ook niet zo hard dun te lijken. Ja, je hebt iets plomps, maar dat is juist leuk. Je hijst je in Balmain en op plateauzolen omdat je bang bent dat je anders op een Poolse vrachtwagenchauffeur lijkt. Maar Amy, nu oog je als een burgertrutje en ik weet zeker dat je dat niet bent. Sexy? Whatever makes you happy. De nadruk op borsten en billen, prima. Maar dit kan origineler. Doneer de hakken aan mannenclub Boobie Bungalow en laat je kleden door de Italiaan Massimo Giorgetti. Een supercreatieve gast met een waanzinnig leuke en toch vrouwelijke collectie. Want mode moet je nooit serieus nemen en zonder zelfspot wordt alles lelijk. Jij zou dit moeten weten. Voor altijd de jouwe.

Amy Schumer. Beeld EPA
Amy Schumer.Beeld EPA

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

'Er gaat meer boven je pet dan eronder', zei Toon Hermans ooit. Maar Owen Schumacher heeft hier toch heel wat fraais verzameld onder zijn flat cap. Zichtbaar zijn de kordate bril, de grijs geruite mantel (een zweireier, leuk!; geeft hem ook wat extra breedte) en de nonchalant gestropte das. Niet zichtbaar, wel aanwezig: een donkerblauw pak en bruine veterschoenen, ook nog eens glimmend gepoetst. Dat is niet verrassend gezien zijn achternaam, desalniettemin een mooie kers op de taart.

De platte pet is een onderschat hoofddeksel. Omdat een pet minder formeel oogt dan een hoed, staat hij van oudsher lager op de hiërarchische ladder. Onterecht, want een pet zit comfortabeler dan een hoed en combineert elegantie met een beetje bel-hamel. De kale kersenpit van de cabaretier krijgt er een dosis extra karakter bij.

Een pet moet niet te groot zijn, je bent tenslotte Kruimeltje niet, maar óók niet te klein. Ik denk dat een newsboy cap, ook wel bakerboy cap genoemd, net iets meer zou bijdragen aan dit toch al behoorlijk jazzy voorkomen. Dat zijn grote, ronde petten bestaande uit zes panelen (denk: Peaky Blinders). Wel opgelet dat zo'n pet niet overhelt naar één kant. Dan kom je namelijk in buurt van de baret, en dan zit je, zeker als komiek, angstig dicht bij mijnheer De Bok.

Owen Schumacher. Beeld ANP
Owen Schumacher.Beeld ANP
Meer over