Zonder titel

Het zal door die ingezonden brief over Cees Buddingh’ komen (Marmite potje, Sandwich spreaddekseltje), dat meteen de hele maandag poëzie ademde....

Jean-Pierre Geelen

Goed dat de publieke omroep in die monotone Oranjeweken oog heeft voor de kunst. Zo stond de NOS maandagmiddag maar liefst tweemaal drie kwartier stil bij het werk van dichter J. (Jeroen) Grueter, thans met een van staatswege verstrekte werkbeurs residerend in Zuid-Afrika.

Voor de vertolking van zijn werk had de kunstenaar zich laten bijstaan door balletdansers, die in kleding vaag aan voetballers deden denken. Met licht buigende stem zette de dichter in met Commentaar:

De bal wordt

Gedragen

Door de wind

En zeilt ook.

De beelden leken het vers te ondersteunen, maar tegelijk ook niet. Zo gunde Grueter de kijker een nieuwe werkelijkheid. Zoals ook in:

Hier ligt

Wat ruimte

Tussen de

Linies

Vertrouwde thematiek voor de Grueteristen. Zijn gereserveerde levenshouding bleek ook uit Zonder titel:

De kwartfinale komt steeds dichterbij

Maar is nog niet bereikt

In het tweede deel van dit kunstenaarsportret vervolgde Grueter zijn voordracht, met een puntig vers waarin aan het einde sprake lijkt van overgave. In beeld danste Dirk Kuijt met een bal. Nu openbaarde zich het wanhopige wereldbeeld:

Kuijt.

Te hoog.

Te hard.

Niet goed.

Het lijken ready mades, losjes geplukt uit het dagelijks leven. De Grueterkenner weet beter: hier is over nagedacht. De loop der dingen afgepeld tot de kern.

Die werkwijze maakt school op tv, vooral op lome dagen. Zo zette verslaggeefster Marieke de Vries in het NOS Journaal een verdienstelijke eenakter neer. Postmodern, haast nihilistisch straattheater, spelend in een wereld die bevangen lijkt door iets mysterieus. Het decor: een verlaten terras. Eén tafeltje is bezet door een zwijgend, ouder stel. Onbestemde dreiging hangt in de lucht. Man wordt aangesproken, vrouw zwijgt.

Marieke: ‘Voetbal is zeg maar niet echt uw ding?’

De man: ‘Jawel, maar nu niet. We zijn een dagje uit.’

Marieke: ‘Dagje met de vrouw.’

Vrouw volhardt in zwijgen.

Man: ‘Ech wel.’

Doek valt.

Mooi.

Meer over