Zonder McEwen wint Petacchi elke sprint

De renners in de Giro kunnen vandaag genieten van een rustdag, en Alessandro Petacchi zal die vrije dag ongetwijfeld op een bijzonder plezierige manier doorbrengen....

In de Giro van 2004 won de rasspurter negen ritten. Dat schiep vanzelfsprekend torenhoge verwachtingen voor de huidige editie. Daarin zijn aardig wat vlakke etappes opgenomen en ontbeekt bovendien Mario Cipollini, die gestopt is. Maar Robbie McEwen zat Petacchi dwars. De Australiër troefde het boegbeeld van Fassa Bortolo al drie keer af.

Vrijdag was een keerpunt, toen Petacchi zijn tweede etappe won en McEwen vlak voor een zwaar bergweekeinde uit de koers stapte. Petacchi won gisteren zijn derde etappe, onbedreigd. De Duitser Zabel en de Italiaan Bettini eindigden in zijn kielzog op de plaatsen twee en drie. De Italiaan Savoldelli behield de roze trui, als leider in het algemeen klassement.

De rit werd mede gekleurd door Roy Sentjens, de 24-jarige voormalige Nederlander. De voor België fietsende Raborenner zocht na 12 kilometer al het avontuur. Hij hoefde niet over de Forcola di Livigno, de enige klim van de dag. Omdat de top van de 2315 meter hoge berg bedolven was met sneeuw, besloot de organisatie de rit in te korten van 205 naar 150 kilometer. Startplaats werd nu Madonna di Terano.

Sentjens trok erop uit en bleef, veelal in de stromende regen, bijna 100 kilometer vooruit. Lang alleen, op het laatst even met een medevluchter. De bijbehorende publiciteit kwam de Raboploeg wel van pas, zeker omdat Michael Rasmussen niet meer van start ging .

De Deense klimmer had last van zijn rechterachillespees. In de zware bergrit van zondag had Rasmussen het al bijzonder moeilijk, maar hij bereikte op tijd de eindstreep. Hij hield het maandag, mede op medisch advies, voor gezien. De Giro was bovendien niet zijn hoofddoel, dat is de Tour de France. De Franse ronde gaat op 2 juli van start. Woensdag wacht de coureurs in de Giro een lange etappe over 207 kilometer, van Lissone naar Varazza.

Meer over