Zomerramsj In 'Peenhaar' doet Jules Renard verslag van zijn jeugd onder de knoet van een ellendige moeder

Wie van literatuur houdt maar te benepen is er veel geld voor uit te geven, kan zijn vrekkige hart ophalen aan de zomerramsj van het grootwinkelbedrijf en het moderne antiquariaat, want er ligt dit keer heel veel....

J.A. DAUTZENBERG

Twee verhalenbundels van Anton Koolhaas, van wie je zelden iets in de uitverkoop ziet: Een geur van heiligheid en Liefdes tredmolen, beide ¿ 9,90. De tweede bundel behoort tot zijn latere werk, dat over het algemeen minder gewaardeerd wordt; in de eerste onder andere het schaap Ursula, de muis Grit, en Redelijke Roets, de lemming. Hier en daar nog (want al langer in de ramsj) drie gebonden uitgaven van Mulisch: de korte romans De pupil en De elementen, en De verteller verteld, het commentaarboek bij De verteller, waarin Mulisch uitlegt dat al die 'opgegeten critici' zich vergisten toen ze die roman zo afkraakten (alle drie ¿ 15,-).

Twee boeken van Hermine de Graaf; De regels van het huis en De zeevlam, het eerste met achterin (en ondersteboven) een introductie op haar werk van Carel ter Haar (¿ 8,90 en ¿ 9,90).

Verder de verzamelde Verhalen van Anna Blaman, misschien wat verouderd naar onze smaak, maar met enkele juweeltjes (¿ 14,95); het autobiografische De straat en het struikgewas van Armando (¿ 6,-); de Antwerpse romans van Lampo, met onder meer zijn bekendste werk, De komst van Joachim Stiller (¿ 10,-); een aantal aflevering in de reeks Geheim dagboek van Hans Warren (¿ 7,50) en Pieter Bas van Bomans uit de Prisma-reeks (¿ 4,95). Dit laatste is merkwaardig: Pieter Bas (en Erik) zijn evergreens, waarvan je zou verwachten dat die altijd wel verkopen.

Van Frans Kellendonk de essaybundel De veren van de zwaan (¿ 12,90) met stukken over Bordewijk, Joyce, de Nederlandse Shakespeare-vertalers (waarbij Komrij er niet goed van afkomt) en het venijnige stuk over het peil van de anglistiek in Nederland. Tussendoor af en toe mooie terzijdes: Shakespeare-vertaler Burgersdijk was eerst hoogleraar, daarna leraar aan een HBS en 'in die tijd, lang voor de verloedering van ons middelbaar onderwijs, was dit blijkbaar geen stap terug'.

Van Vestdijk de Verzamelde muziekessays in tien delen (¿ 14,95). Op dit gebied ook twee Aula-paperbacks over de geschiedenis van de muziek: Klassieke muziek en Romantische muziek (¿ 14,95).

Buitenlandse literatuur. Wacht tot het voorjaar, Bandini van John Fante, het eerste deel van de tragikomische Bandini-cyclus over een Italiaanse immigrantenfamilie in de Verenigde Staten (¿ 9,50; met een nawoord van Martin Schouten). Het even tragikomische Peenhaar, waarin Jules Renard verslag doet van zijn jeugd onder de knoet van een ellendige moeder (¿ 10,90). Een heel mooie gebonden editie van drie Verhalen van Flaubert (¿ 14,95), een sobere pocket van Kosinski's Aanwezig (¿ 6,-) en het nogal geruchtmakende Vox van Nicholson Baker: een contact via de babbelbox loopt uit op een reusachtige telefonische vrijpartij (¿ 7,90).

Spannende boeken zijn er aanmerkelijk minder deze keer. Het belangrijkste is Een kus voor je sterft van Ira Levin, een van de beste en verrassendste thrillers ooit geschreven (¿ 10,-). Verder Op het scherp van de snede van John Harvey, uit de serie over de morsige inspecteur Mike Resnick, bekend geworden door de BBC-verfilmingen (¿ 10,-). Van eigen bodem: een Portland-thriller van Martin Koomen, Een zending monsters (¿ 9,90), en Hellinga's De terugkeer van Sid Stefan, waarmee Hellinga zelf terugkeerde in 1989 na de Stefan-boeken van de jaren zestig (¿ 4,-). Ook spannend maar slechts gedeeltelijk fictie: het 'docudrama' Brandt Parijs? van Larry Collins en Dominique LaPierre over de slag om Parijs aan het slot van de oorlog (¿ 6,50).

Enkele hoogst interessante non-fictieboeken. Oerlicht van Alan Lightman is een beknopte beschrijving van wat wij denken te weten over het ontstaan van het heelal, zeg maar het Standaard Model (¿ 9,95). Uitvoeriger en moeilijker is Meesters van de tijd van John Boslough, die laat zien wat er allemaal schort aan dat standaard model en die suggereert dat we aan de vooravond van een 'paradigma-wisseling' staan, waarna we op het huidige model zullen terugkijken als nu op de opvatting dat de aarde plat is (¿ 14,95).

Beweegt Boslough zich aan de uiterste grenzen van de wetenschap, het allereerste begin ervan beschrijft William H. Calvin in Hoe de sjamaan de maan stal. Stephen Jay Gould gaat nog verder terug en beschrijft het verband tussen toeval en evolutie in Wonderlijk leven. David Wells verzamelde talrijke meetkundige curiosa in Woordenboek van merkwaardige en interessante meetkunde (alle ¿ 14,95). Dit is het paralleldeel bij het nog interessantere Woordenboek van eigenaardige en merkwaardige getallen dat al eerder verscheen en voor zover ik weet nooit in de ramsj is geweest.

En dan iets echt belangrijks: Prisma verhalen uit de bijbel van Kenneth McLeish (¿ 7,90), een boek dat in de strijd tegen de door Kellendonk genoemde verloedering verplicht zou moeten worden op alle middelbare scholen. Gebeurt dat niet, dan krijgen we een generatie die de oude literatuur noch een een groot deel van de moderne kan begrijpen en voor wie stukjes als dit dus grotendeels overbodig zijn.

Meer over