Zomergast

PAUL ONKENHOUT

Ik hoop echt dat #npo zondag de uitzending van Ranking the Stars uitstelt. Ik wil m'n vrolijke kop niet zien het komend weekend op tv', twitterde Paul de Leeuw vrijdagochtend. Gelijk had hij.

Een paar uur later besloot BNN de eerste aflevering van Ranking de Stars, een programma met enige vermaardheid vanwege de vaak platte grappen, niet uit te zenden. Ook het TROS Muziekfeest op het Plein en de start van 50 jaar Van Duin ('Jan Wijdbeens bezoekt Willeke Alberti') werden uitgesteld.

Wat wel, en wat niet, dat was de lastige vraag. De vliegramp in Oekraïne dwong de programmeurs het televisie-aanbod opnieuw te bekijken. Nieuws had prioriteit, maar al het amusement schrappen vanwege vlucht MH17 was geen optie.

En er werd natuurlijk gewoon gefietst. Sport gaat altijd door en de Tour wacht op niemand. Dus zat Mart Smeets zaterdagavond aan de voet van de Alpen in Chateau de Picomtal (vijf sterren op tripadvisor) in Crots gewoon aan de stamtafel van De Avondetappe, met drie andere wielergelovigen en een glaasje rood. Hij droeg een driekleurig (roze, blauw, groen) overhemd in pasteltinten en maakte niet één toespeling op het neergestorte vliegtuig.

Journalist Thijs Zonneveld, oud-renner Peter Winnen en acteur Frank Lammers deden dat evenmin. Bau & Lau, goeie benen, wielrenners met snorren, de karavaan die op niemand wacht, het scheenbeen van Contador, het kabbelde allemaal voorbij.

Kasper van Kooten zong een liedje in tamelijk beroerd Frans en Smeets vroeg zich af waarom de finishtune van het programma Radio Tour de France in dit gezelschap zoveel losmaakte. Daar had Lammers wel een antwoord op: 'Het is zomer, het is geluk, het is zon, het is jonge meisjes.'

Heel even ging het over doping. Winnen hekelde de hypocrisie in de wielerwereld, 'niemand weet van iets', maar werd door Lammers teruggefloten. 'Zit ik net lekker in het zomergevoel en dan gaat het toch weer over die klotedoping.' Smeets vatte het dossier klotedoping op nogal curieuze wijze samen ('Oké, we gebruiken dus niet, ook morgen niet') en proostte aan het eind van De Avondetappe op 'een mooie wereld'.

Een mooie wereld? Het wachten was het hele weekeinde, in zekere zin, op een andere babyboomer met zelfvertrouwen, Freek de Jonge. Zondag was hij de eerste gast in de nieuwe reeks van Zomergasten. Het optreden tegenover Wilfried de Jong won voor de cabaretier aan zwaarte door de ramp. Het thema was onvermijdelijk, maar kwam in de eerste helft alleen terloops ter sprake. 'Je moet niet denken dat in een ideale samenleving lijden niet bestaat. Maar je kunt kiezen.' Iets later zei hij dat je naar Schoorl op vakantie kunt gaan, of naar Australië.

Presentator De Jong vertelde dat zijn gast vanwege de aanslag op het vliegtuig op het laatste moment zijn fragmenten had aangepast. Mensen willen bevestigd worden in hun treurnis, dat is nu voelbaar, lichtte De Jonge toe.

In de eerste twee uur (de deadline van de krant is onverbiddelijk) toonde De Jonge twee gezichten. Zijn neiging om de regie over te nemen ('Zal ik hier vóór het fragment iets over zeggen of erna?') was irritant en het samenspel van de twee mannen haperde vaak.

Dat veranderde in het tweede uur, zoals ook oud-presentator (2010 en 2011) Jelle Brandt Corstius constateerde. Zijn eerste tweet: 'Freek neemt de regie over van de presentator (en de regisseur). Bloedje-irritant.' Zijn tweede: 'Nu is het leuk, leuk gesprek. En heel originele fragmenten. Allemaal kijken naar Zomergasten!'

En zo was het. Meer over de eerste aflevering van Zomergasten op volkskrant.nl.

undefined

Meer over