zomerboek

Ambo/Anthos brengt in de serie Flamingofilmklassiekers vijf boeken op de markt waarvan de gelijknamige films kaskrakers waren: A Clockwork Orange van Anthony Burgess (voor het eerst integraal in Nederlandse vertaling), Sophie's Choice van William Styron, All the President's Men, het Watergate-boek van Bob Woodward & Carl Bernstein, Deliverance van James...

In veertien verhalen en beschouwingen gaat André Aciman in Valse papieren – Verhalen en beschouwingen over ballingschap en herinnering (Anthos; euro 19,90) op zoek naar de betekenis van verlies. Hij reist van Alexandrië, waaruit hij als tiener werd verdreven, naar Rome, Zuid-Frankrijk en Parijs en vindt zijn nieuwe thuis in New York. Aciman, medewerker van onder andere The Newyorker en The New York Times, schrijft over verregende vakanties, onbeantwoorde liefde, de troost van Marcel Proust en de genoegens van het vaderschap.

Frans van Dooren, vertaler van Dante, Petrarca en Leopardi, vertaalde Torquato Tasso's Jeruzalem bevrijd (Athenaeum – Polak & Van Gennep; euro 55,-). Torquato, die net als Michelangelo en Titiaan met zijn voornaam wordt aangeduid, was de beroemdste dichter van de tweede helft van de 16de eeuw. De stof van het lange gedicht is de eerste kruistocht, onder leiding van Godfried van Bouillon, die uitliep op de 'bevrijding'van Jeruzalem.

'Achteraf is het natuurlijk heel gemakkelijk om voorspellingen te doen', zegt Peter Heerschop in De deskundigen – Het voetbaljaar 2002/2003 verklaard (Prometheus; euro 10,-). 'Tuurlijk', antwoordt Viggo Waas, 'maar vooraf valt het soms helemaal niet mee.'In hun dialogen, die eerder in Nieuwe Revu verschenen, hebben Heerschop en Waas het over de beslommeringen op het voetbalveld.

De term 'toerist'duikt voor het eerst in 1816 op, zeggen Rob en Wouter Jansen in Reizen in de tijd – Per Citroën door Frankrijk 1920-1965 (CITROexpert; euro 14,95). Om het druilerige winterweer in Londen te ontvluchten, vertrekken Britten naar de Middellandse Zee. Twintig jaar later schrijft Stendhal zijn Mémoires d'un touriste, twee fictieve rondreizen door Frankrijk. Het boekje van de Jansens gaat over cultuur, natuur en ontspanning, én de populaire Citroën.

Een jonge man verdwijnt op het eiland Texel. Is hij verdronken? Ervandoor? Pas vijftien jaar later durft zijn vriend Derk naar het eiland terug te gaan. In Lichtjaar (Contact; euro 19,90), de tweede roman van Arnout ter Haar, gaat het over verlies, rouw en onvermogen tot rouw.

Meer over