Zomerboek

'Vanaf mijn vijfde jaar moest ik u tegen mijn vader zeggen. Hij hield niet van ge-jij en gejou. Tegen mijn moeder zei ik je', schrijft dichteres Vrouwkje Tuinman (1974) in haar debuutroman Grote acht (Nijgh & Van Ditmar; euro 1 4,50)....

Nooit meer slapen is misschien wel de populairste roman van W. F. Hermans. Hij schreef het boek naar aanleiding van zijn ervaringen als wetenschapper met een geologische expeditie in 1961 op de hoogvlakte van Finnmark in het noordelijkste deel van Noorwegen. Karin Anema reisde in het voetspoor van de schrijver naar hetzelfde gebied, sprak Noren die de schrijver op zijn tocht heeft leren kennen en doet verslag in De Noorse liefde van W. F. Hermans (Atlas; euro 1 6,50).

Over de haat-liefdeverhouding tussen broers en zussen, hun soms ingewikkelde relatie, over hoe het kan zijn als een broertje of zusje gehandicapt is, geadopteerd of bijvoorbeeld zeven jaar ouder, daarover gaat Broers & zussen (Archipel; euro 1 6,95) van de Franse kinderpsychiater Marcel Rufo. De vertaling is van Irene B e ck e r s.

Rachel Corner was acht toen ze in 1978 met haar familie van een flatgebouw in Amsterdam-Noord verhuisde naar Holysloot, een dorpje binnen de noordelijke stadsgrenzen van Amsterdam. Het was een kleine gemeenschap met zestig huizen en twee kerken, waar nog volop werd geboerd. Een kwarteeuw later ging ze terug om het verdwijnende boerenleven en het dorp van haar jeugd vast te leggen in foto's (voornamelijk zwartwit) voor het boek Boeren van Amsterdam (Mets & Schilt; euro 29,90). Rudie Kagie schreef er een tekst bij.

De debuutroman What the Body Remembers (Wat het lichaam niet vergeet) van Shauna Singh Baldwin, een Canadese schrijfster van Indiase komaf, werd in 2000 geprezen en bekroond. Haar nieuwste roman, De tijgerklauw (De Geus; euro 24,90), vertaald door Tilly Maters en Eugène Dabekaussen, gaat over de waargebeurde geschiedenis van de spionne Noor Khan die op zoek gaat naar haar grote, verboden liefde, de joodse musicus Armand. Het verhaal speelt in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'We moeten ons verdedigen tegen de algehele waanzin van Fast Life door rustig te genieten van de dingen des levens', schrijft Carlo Petrini in het door Andrea Vreede vertaalde Slow Food (Mets & Schilt;

euro 1 6,-). Petrini is mede-oprichter en voorzitter van de Slow Food-beweging, die zich richt op gezond, smakelijk en gevarieerd eten. Mac van Dinther interviewde hem eerder voor de Volkskrant en heeft ook met andere stukken een aandeel in dit boek.

Meer over