Zomerboek

& bullet; 'Vandaag durft niemand meer over dit onderwerp te schrijven', staat er op het omslag van De joden, de wereld en het geld (Ten Have; euro 29,95)....

& bullet; Zeven jongens (De Arbeiderspers; euro 16,95) is een autobiografische roman van Anne Wiazemsky over de zomervakanties van kinderen aan zee en het dramatische einde van een jeugd, waardoor de twaalfjarige hoofdpersoon, Roséliane, wordt getroffen. Wiazemsky (1947), voormalig actrice, kleindochter van François Mauriac en exechtgenote van filmregisseur Jean-Luc Godard, won eerder met twee romans de Prix RTL Lire en de Grand Prix du Roman de l'Académie française.

& bullet; Omstreeks 1 juli, de dag waarop de slavernij in 1863 in de voormalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft, wordt in Suriname elk jaar een Miss Alida-verkiezing gehouden. Alida was het bekendste slachtoffer van de blanke Susanna du Plessis, die in het 18deeeuwse Suriname een naam had te verliezen als gewelddadig slaveneigenares en moordenares. Hilde Neus-Van der Putten reconstrueerde haar leven en haar tijd in Susanna du Plessis – Portret van een slavenmeesteres (KIT Publishers; euro 10,40).

& bullet; Onder redactie van De Trust der Vaderlandsliefde, een wat cynische naam die is ontleend aan Paul van Ostaijen, publiceren Meulenhoff en Manteau een serie boeken over het heikelste aller Belgische oorlogsthema's: het oorlogsverleden van de Vlaams-nationalisten. In het eerste deel, de reportage Hij was een zwarte (euro 12,50) die Louis Paul Boon schreef in 1946, laat de auteur, in een tijd van volle repressie, een zeer genuanceerd geluid horen. Het gedurfde feuilleton, dat in acht afleveringen verscheen in de communistische De roode vaan, kostte Boon bijna zijn baan bij die krant.

& bullet; De grens over (Contact; euro 20,42), de Nederlandse versie van het in 2002 verschenen Step Across This Line – Collected Non-Fiction 1992-2002, is een bundeling van essays waarin Salman Rushdie op zoek gaat naar intellectuele vrijheid, fantasie en liefde die culturen openbreekt en verbindt. Hij schrijft over de ondergang van de roman, de vijandige relatie tussen India en Pakistan, popmuziek, globalisering, de haat van de islam, en beroemde schrijvers.

Meer over