Zoet

TOT dusver heb ik niks voor Kosovo gegeven. Ik geloof ook niet dat het ervan zal komen, al vind ik de dingen die daar gebeuren nog zo erg....

Eerlijk gezegd schaam ik me juist omdat wij, simpele burgers, zo gehoorzaam meedoen aan het spel. We hebben dat misschien van geen vreemde, want de laatste jaren voel ik me steeds ongemakkelijker vanwege het gevoel dat wij ook een verschrikkelijk gehoorzame regering hebben. Als ik lees dat Amerika zonder instemming van de VN wil bombarderen, denk ik meteen dat Paars braaf mee zal doen. Ik kan me niet meer voorstellen dat Nederland met enige originaliteit een gedurfd standpunt zal innemen. Als onze kroonprins een baantje bij het IOC wil, gaat dat ook geheid door. Stel je voor dat de koningin boos wordt! We lijken zo bang en serviel, van laag tot hogerhand.

Amsterdam wijkt voor een kabelmaatschappij, China mag door Beatrix met koninklijk bezoek vereerd worden, met in haar kielzog de zakenlui. Het AMC mag verklaren dat nader medisch onderzoek onnodig is, en wij mogen geloven dat onze dienaren des volks zich met oprechte trouw inzetten voor het welzijn van de modale mens. Duurder autorijden drijft je naar de trein, en duurdere treinkaartjes ook. Er is de laatste tijd gewoon veel te veel zoete koek, en daar kan die scheut stroop van Knuffels voor Kosovo niet meer bij. Als er wereldwijd miljarden opgehoest worden om bommen te gooien, lijkt het me trouwens hoogst onwaarschijnlijk dat er geen geld is om de Kosovaren riant op te vangen.

Ik voel me gewoon een beetje misselijk.

Meer over