Zoetekauwen kopen geen taart bij de Hema

Een taart van Huize van Wely, dat schijnt je van hèt te zijn. En dan niet zomaar een taartje, nee, bijvoorbeeld de Céline: 'een mousse van Sauternes tussen laagjes knapperig bladerdeeg, afgedecoreerd met perenstukjes in een lichte kaneelcoullis in een bed van meringue'....

De schepper van dit smaakvols is Pieter Booij, die in 1969 Huize van Wely in Noordwijk overnam en het heeft gemaakt tot 'de beste patissier van Nederland'. Booij laat zich deze titel graag aanleunen, maar plaatst in Release meteen ook de relativerende kanttekening van eenoog in het land der blinden.

Behalve zijn winkel in Noordwijk heeft Booij inmiddels ook een zaak in de Amsterdamse Beethovenstraat, een verkooppunt in Breda waar restaurants hun inkopen doen, en ook een op Schiphol. Huize van Wely voert inmiddels 700 produkten, van taart en hartigheden tot zakjes hagelslag.

Met zijn produkten bepaalt Booij de smaak van lekkerbekkend Nederland. 'Alles wat u tien jaar geleden proefde, lijkt nog steeds hetzelfde, maar het ìs niet meer hetzelfde. Alles is aangepast. Uw smaak is minder zoet geworden. Bittere chocolade is bitterder geworden. Dat is geen trend die wij volgen, dat is een trend die wij hebben gezet.'

Hoe trendsettend Booij ook mag zijn, de meeste kopers gaan nog steeds naar de Hema. Echt begrijpen doet hij dat niet. 'We kunnen wel bevatten dat er een verschil is tussen een Jaguar en een Kever, en dat auto's voor verschillende doelgroepen worden gemaakt, maar taarten kennen we dat onderscheid niet toe. Dus kopen wij taart waar het het goedkoopst is, bij de Hema. Ik bedoel het niet denigrerend, maar ik wil het graag uitbeelden.'

Meer over