Zoete voetbalfilm

Het wedstrijdverslag van de WK-finale begeleidde eerder de slotscène van Rainer Werner Fassbinders Die Ehe der Maria Braun. De gewonnen finale staat erom bekend een omslag teweeg te hebben gebracht in de naoorlogse mentaliteit van de West-Duitsers en aan het begin te hebben gestaan van het Wirtschaftswunder.

Op een regenachtige middag in de zomer van 1954 behaalde West-Duitsland een historische zege op het Hongarije van Ferenc Puskas, dat toen 4,5 jaar ongeslagen was. Ook in de die middag gespeelde WK-finale stond het wonderteam met 2-0 voor, nadat ze in de voorronde al met 8-3 hadden gewonnen. Maar de Duitsers zegevierden. Mede dankzij twee doelpunten van Rot Weiss Essen-speler Uwe Hahn.

En laat die Uwe Hahn nu net het grote idool zijn van het belangrijkste personage in de film, de 11-jarige Matthias. Hij mag dagelijks op weg naar de training de tas dragen van de voetballer. Vlak voor het WK wordt Matthias' vader vrijgelaten uit Russische krijgsgevangenschap. Terwijl de voetballers zich een moeilijke weg banen richting de finale, worstelt Matthias' vader met het herwinnen van zijn positie in het gezin. Dat is een geijkte opbouw voor een feelgoodfilm en Das Wunder von Bern volgt ook verder keurig die gebaande weg. De meeste eer hebben de makers ingelegd met het uiterlijk doen herleven van het West-Duitsland van 1954, wat in een sfeervolle maar mierzoete film resulteert. Niks spectaculairs, maar ook niks mis mee.

Das Wunder von Bern (Sönke Wortmann, 2003) ARD, 12.00-13.50 uur.

My Best Friend's Girl

(Howard Deutch, 2008) Romantische komedie die de gebruikelijke portie seksisme wel wat overdrijft. Jason Biggs is hoofdpersoon Dustin, die gek is op het door Kate Hudson gespeelde meisje. Maar zij vindt hem saai. Dus schakelt hij zijn lompe vriend in. Die moet haar versieren en zijn seksistische lompheid tonen, zodat zij inziet dat Dustin toch eigenlijk een betere partij is. Maar de lomperik valt nogal in de smaak bij het meisje.

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Possession

(Andrzej Zulawski, 1981) Afgelopen zaterdag in deze krant nog uitbundig geprezen ('psychotisch meesterwerk') ter gelegenheid van een nieuwe release op blu-ray, deze curieuze film van de Pool Andrzej Zulawski. Het te begrijpen gedeelte van de film gaat over een stel (Isabelle Adjani en Sam Neill) dat in scheiding ligt, wat grote psychische gevolgen heeft bij beide echtelieden. In het minder makkelijk te begrijpen deel van de film ontaardt het in pure horror, waarin Adjani de liefde bedrijft met een slijmerig dierlijk wezen. Possession geldt inmiddels als een cultklassieker die het claustrofobische gevoel van de Koude Oorlog op originele wijze verbeeldt. Isabelle Adjani is onnavolgbaar als de gepijnigde, hysterische Anna die ook nog in de metro een 'satanische miskraam' krijgt. Zien is geloven.

Arte, 00.45-02.45 uur.

undefined

Meer over