Zoektocht naar Mladic tevergeefs

De Bosnisch-Servische politie heeft woensdag tevergeefs een grootscheepse zoekactie uitgevoerd naar ‘een voortvluchtige oorlogsmisdadiger’; vermoedelijk de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic....

Hij zou zich in Zepa, in het oosten van Bosnië, ophouden. De politie zocht met ongeveer 500 man, helikopters en extra troepen van Eufor in huizen, militaire complexen en grotten. Maar de locaties bleken al lange tijd onbewoond te zijn.

Politiechef Andan liet in het midden of Mladic of de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic werd gezocht, maar anonieme regeringsfunctionarissen noemden Mladic.

Mladic en Karadzic zijn de meest gezochte verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal. Zij worden onder meer verantwoordelijk geacht voor de massamoord in Srebrenica op Bosnische Moslims in 1995.

Het uitblijven van hun arrestatie is een obstakel voor nauwere banden met de EU en de NAVO voor Servië en Bosnië. Donderdag gaat hoofdaanklaagster Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal naar Brussel om met EU- en NAVO-vertegenwoordigers de samenwerking van de Servische autoriteiten met het Tribunaal te evalueren.

Over de verblijfplaats van Mladic wordt druk gespeculeerd; het Joegoslavië-Tribunaal zegt over informatie te beschikken dat hij zich in Servië ophoudt, maar volgens andere berichten verblijft hij in Rusland.

Een andere theorie die deze week opdook in het bloeiende geruchtencircuit rond Mladic, is dat de generaal een regeling treft met de Servische autoriteiten over overgave in ruil voor ruime financiële steun aan zijn familie en trouwe beschermers. Hierbij zou Mladic zich aangeven in een land buiten Servië, schrijft het Servische dagblad Blic.

Gisteren cirkelden ook helikopters boven Pale, het voormalige bolwerk van Karadzic, nabij Sarajevo. Hier vinden met enige regelmaat invallen plaats bij vermeende beschermers van de gezochte leider.

Het Tribunaal heeft nog zes verdachten, allemaal Serviërs, op haar lijstje staan, van wie Karadzic en Mladic de belangrijkste zijn. Nummer drie op de lijst, de Kroatische generaal Ante Gotovina, werd onlangs opgepakt op Tenerife.

Meer over