Zoeken naar overlevenden in Oklahoma

Scholen, bioscopen en complete buurten werden maandag in Oklahoma City weggevaagd door een zeldzaam zware tornado. Er zijn tientallen doden. Waarom blijven mensen eigenlijk wonen in de levensgevaarlijke Tornado Alley?

NEW YORK - Amerikaanse reddingswerkers zoeken nog altijd naar overlevenden in Oklahoma City, nadat een tornado er maandag een ongekende ravage aanrichtte. Tientallen mensen, onder wie veel kinderen, werden gedood door de storm in de staat Oklahoma. Meer dan honderd mensen zijn levend uit het puin gehaald.


Amerikanen ontwaakten dinsdag met schokkende beelden uit Oklahoma, een staat in de zogenoemde Tornado Alley (steeg) van Amerika. Scholen, bioscopen en complete buurten werden weggevaagd door de zeldzaam hevige tornado: op de Fujita-schaal van 1 tot 5 was deze tornado een categorie-4. De wind bereikte een levensgevaarlijke snelheid van 320 kilometer per uur.


Van de 145 behandelde gewonden was ongeveer de helft schoolkinderen. Het aantal slachtoffers had volgens experts nog hoger kunnen zijn als er - zestien minuten voordat de tornado de grond bereikte - geen noodwaarschuwing was gegeven.


De ramp gebeurde maandagavond laat (Nederlandse tijd). Kort daarna kondigde president Obama de noodtoestand af, zodat de federale noodhulp snel op gang kon komen. 'We bidden voor Oklahoma', zei hij gisteren. 'En we zullen die gebeden zo lang als nodig is ondersteunen met daden. U hoeft dit pad niet alleen af te leggen.'


Het midden van de VS wordt al weken geplaagd door extreme weersomstandigheden en dinsdag was er opnieuw slecht weer in de regio, wat de hulp bemoeilijkte. Satellietvrachtwagens van de media moesten uit worden gezet, zodat reddingswerkers met honden en speciale, warmtezoekende apparatuur het hulpgeroep van begraven overlevenden hopelijk konden horen. Lokale verslaggevers spraken van een 'oorlogszone'. 'Het gebouw is verdwenen', zei een verbijsterde tv-journalist over een school waar veel kinderen een veilig heenkomen hadden gezocht. Woordvoerster Jayme Shelton van de wijk Moore kon nauwelijks uit haar woorden komen. 'Bid voor ons', zei zij.


Te midden van het slechte nieuws kwamen ook verhalen over moed en geluk naar buiten. In de AgapeLand kinderopvang werden vijftien jonge kinderen in de wc's samengebracht en bedekt met bouwplastic. Onderwijzers zongen You Are My Sushine en andere liedjes met hen. Ook toen de wind om hen heen gierde en het plafond naar beneden kwam, bleven de kinderen rustig zingen. Geen van de vijftien liep een schram op.

undefined

Meer over