'Zoeken naar Eto'o, het was een aangenaam populair tijdverdrijf'

Sportverslaggever Mark Misérus trekt wekelijks door de wondere wereld die de Eredivisie heet. Aflevering 1: over Ajax - Vitesse, en de vragen over de spookspits die helemaal niet in het stadion bleek te zitten.

Mark Misérus
Samuel Eto'o Beeld afp
Samuel Eto'oBeeld afp

'Zijn er ook nog vragen die over Ajax- Vitesse gaan?' De perschef van Ajax, Miel Brinkhuis, deed zondagmiddag een nogal moedige poging om de in de Arena aanwezige journalisten op andere gedachten te brengen. Dat doen voorlichters van voetbalclubs trouwens wel vaker. Je zou zelfs kunnen zeggen: het is hun taak om heikele thema's zo snel mogelijk te begraven en verder te kletsen over veel onschuldigere, gezelligere zaken.

Ajax - Vitesse was net in 4-1 geëindigd, een op het oog nogal eclatante overwinning voor de ploeg van Frank de Boer, als je de wedstrijd niet gezien zou hebben. Maar bijna geen journalist die iets wilde weten over het eredivisiedebuut van Nick Viergever in Amsterdam, de reddingen van Kenneth Vermeer of de gemiste kansen van Vitesse. Dat had ook de perschef vlug in de gaten.

Het ging zondagmiddag vooral over de spits die als een spook door het stadion was getrokken. Samuel Eto'o: hij was er wel en tegelijk was hij er helemaal niet, hoewel honderden twitteraars anders beweerden. Sommigen hadden hem zelfs in de Arena zien zitten, de 117-voudig international van Kameroen en drievoudig Champions Leaguewinnaar (twee keer met Barcelona, eenmaal Internazionale). Zou hij dan toch op de uitnodiging van Ajax-directeur Overmars zijn ingegaan om, uiteraard geheel vrijblijvend en onder het genot van een glaasje van het een of ander, zijn misschien wel toekomstige supporters en medespelers met eigen ogen te kunnen aanschouwen?

Populair tijdverdrijf
Zoeken naar Eto'o, het was een aangenaam populair tijdverdrijf tussen de passes van Klaassen en de acties van Labyad door. Maar Eto'o was er dus helemaal niet, vertelde Brinkhuis na afloop van de persconferentie. Die dus bijna in zijn geheel over Eto'o was gegaan.

Frank de Boer Beeld anp
Frank de BoerBeeld anp

Dat was ook de schuld van ondergetekende, die er een vraag of drie over stelde aan Frank de Boer, want het zou natuurlijk niet te bevatten zijn als het nog echt gaat gebeuren ook: de Nederlandse clubs worden massaal leeggekocht, maar de man van 20 miljoen euro per jaar (zijn astronomische salaris bij het Russische Anzji) komt even wat internationale allure in de eredivisie blazen.

De Boer gaf antwoord zoals hij altijd doet: zo open mogelijk en in klare taal. Toen hem werd gevraagd of de tweede (of derde? Of vierde?) spits van Ajax, Kolbeinn Sigthorsson, eerst moet worden verkocht om een transfer van Eto'o mogelijk te maken, was hij duidelijk: nee dus. Meestal redeneert Ajax andersom: eerst verkopen, dan pas kopen, anders groeit de selectie uit tot voor De Boer onwerkbare proporties.

Luchtfietserij
Dus ging het over het salaris van een speler die nog helemaal niet bij Ajax voetbalt, en over de leidersrol die De Boer in gedachten heeft voor Samuel Eto'o - mocht het allemaal uiteindelijk, als het natuurlijk lukt, en iedereen het ook daadwerkelijk wil, helemaal goed komen. Het leek nogal op luchtfietserij, en het had veel weg van dagdromerij tegelijk, maar De Boer was er bloedserieus over. Dus waren de journalisten dat ook.

Vitesse kwam er intussen nogal bekaaid vanaf, had ook trainer Peter Bosz in de gaten. Hij hing een beetje onderuit gezakt in zijn stoel, terwijl De Boer nog maar eens een vraag over Eto'o voor zijn rekening nam. Dat had ook perschef Brinkhuis gezien, die een vlugge ingreep probeerde.

Of iemand ook nog wat te vragen had over de wedstrijd? 'Want meneer Bosz wil waarschijnlijk ook wel graag naar huis.' Dat beaamde meneer Bosz volmondig.

De volgende journalist die daarop zijn hand opstak, had nog wel wat te vragen aan Frank de Boer. Natuurlijk ging het over Samuel Eto'o. Meneer Bosz en de perschef keken er diep ongelukkig bij.

Journalisten moeten goed kunnen luisteren, maar soms zijn we bewust even heel Oost-Indisch doof.

Samuel Eto'o in zijn Ferrari. Beeld photo_news
Samuel Eto'o in zijn Ferrari.Beeld photo_news
Meer over