Zoeken naar een fietsenstalling in Coventry

De FA Cup is 's werelds oudste bekercompetitie. De Volkskrant volgt vanaf de start het spoor van de winnaar, tot de finale op Wembley. Aflevering 7

PATRICK VAN IJZENDOORN

'Waar je je fiets kunt parkeren?' Een steward bij Coventry City's Ricoh Arena kijkt peinzend om zich heen. Zijn collega's weten het ook niet. 'Vraag het de parkeerwachten', luidt het advies, maar op het parkeerterrein kijken de in gele hesjes uitgedoste verkeersregelaars als inboorlingen naar een ontdekkingsreiziger. Een fietsende voetbalfan! Uiteindelijk weten de ambulancebroeders raad. 'Naast het kerkhofje, achter de oosttribune.'

Ze hebben gelijk, naast het urnenveld, waar tuinkabouters in hemelsblauwe shirts waken over de as van gestorven Coventry-fans, staan dertig lege beugels.

Het is wennen. Eigenlijk past een multifunctionele Arena niet bij de FA Cup-romantiek. De Weg naar Wembley, zeker voor Kerst, hoort te gaan langs 'Fields', 'Grounds', 'Lanes', Parks' en 'Parades', met statribunes achter het doel, waar je kou kunt vatten, een sigaret mag opsteken en in de rust de blaas moet legen in vergeelde pisbakken. Of gewoon in de sloot. 'Voortaan zit je nu alleen in posh stadiums', lachte een bestuurslid van Arlesey Town, toen we vorige maand na de nederlaag (3-0) in de Ricoh afscheid namen. De hoop dat het lot Coventry zou brengen naar Edgar Street in Hereford, Wetherby Road in Harrogate of The Pilot Field in Hastings was vergeefs.

Het werd echter opnieuw Coventry, de stad waar, op de door de Luftwaffe geruïneerde kathedraal na, niet veel bijzonders is te zien. Of het moet het gedenkteken zijn langs Highfield Road, de straat waar de club tot voor 2005 speelde. Nu voetbalt het in een Arena die te groot is voor een club uit League One. De Amerikaanse rockband Bon Jovi speelt het stadion zo vol, maar de huidige selectie van 39 spelers bevat geen publiekstrekkers.

Het bezoekersrecord staat op 28.120, bij een FA Cup-treffen tegen het Middlesbrough van de Nederlandse spits Jimmy Floyd Hasselbaink. Voor de club is de cup dan ook de enige manier om het stadion vol te krijgen, bijvoorbeeld wanneer Liverpool of Arsenal langskomt.

Maar dan moet eerst het één divisie lager spelende Morecambe worden verslagen, een club uit een oude badplaats aan de Ierse Zee, waar vroeger de Miss Engeland-verkiezingen werden gehouden. In de eerste ronde hebben 'De Garnalen' via een replay afgerekend met Lancashire-rivalen Rochdale. Precies 6.339 toeschouwers zitten op een waterkoude decembermiddag in de Ricoh, minder nog dan het aantal Coventry-fans dat enkele maanden terug naar Londen was afgereisd om hun club voor de Carling Cup met 6-1 te zien verliezen van Arsenal.

De underdogs beginnen de wedstrijd goed, maar in de 38ste minuut pakt de thuisploeg door een strafschop de voorsprong, om deze pal na rust te verdubbelen. Een kwartier voor tijd scoort Morecambe tegen. Dat een stunt uitblijft, is te danken aan het keeperswerk van Chris Dunn, die getraind wordt door Steve Ogrizovic, één van de helden uit het FA Cup-winnende team van 1987. Voor Coventry is de winst vooral financieel belangrijk. Op de dag van de wedstrijd was immers bekend geworden dat de club een huurachterstand heeft en stadioneigenaar Arena Coventry Ltd. mogelijk naar de rechter stapt.

DE WEG TOT NU TOE:

Preliminaire kwalificatieronde

Dulwich Hamlet - Hythe Town1-0

Eerste kwalificatieronde Godalming Town - Dulwich Hamlet2-2 (Dulwich wint replay)

Tweede kwalificatieronde

Arlesey Town - Dulwich Hamlet1-0

Derde kwalificatieronde

Arlesey Town - Brackley Town4-3

Vierde kwalificatieronde

Didcot Town - Arlesey Town0-1

Eerste hoofdronde

Coventry City Arlesey Town 3-0

Tweede hoofdronde

Coventry City - Morecambe FC 2-1

undefined

Meer over