SPORT TERUGBLIK 2014

Zoeken naar de grenzen van een hegemonie

Sportredacteur Lennart Bloemhof beschrijft voor Volkskrant.nl zijn sportmoment van 2014. Hij was eind augustus op de Bosbaan voor de WK roeien in Amsterdam en zag daar hoe twee blonde Nieuw-Zeelanders de grenzen van hun hegemonie verkenden.

Lennart Bloemhof
Murray (links) en Bond juichen na het winnen van de wereldtitel in de twee-zonder op de WK roeien in Amsterdam. Beeld anp
Murray (links) en Bond juichen na het winnen van de wereldtitel in de twee-zonder op de WK roeien in Amsterdam.Beeld anp

Soms worden sporten zo gedomineerd, dat eerste plaatsen bij voorbaat al vergeven zijn. Denk aan de gloriejaren van Roger Federer in het tennis, Sven Kramer en 'zijn' 5.000 meter of de oppermacht van Sebastian Vettel in de Formule 1 van 2010 tot en met 2013.

De roeisport kent op dit moment ook zo'n hegemonie. Sinds de Nieuw-Zeelanders Hamish Bond en Eric Murray in 2009 besloten samen in een twee-zonder te gaan zitten, zijn ze ongeslagen op dat nummer. Het duo won vier wereldtitels op rij, op de Spelen in Londen werd met overmacht goud gewonnen en het moet wel heel raar lopen, willen Bond en Murray in 2016 niet met diezelfde kleur medaille op het erepodium staan tijdens de Spelen van Rio. Wedstrijden winnen ze met bootlengtes verschil.

Murray en Bond (rechts) met het goud op de Spelen van Londen in 2012. Beeld epa
Murray en Bond (rechts) met het goud op de Spelen van Londen in 2012.Beeld epa

Uitdaging

Afgelopen zomer was het 'Kiwi Pair' naar Amsterdam afgereisd voor de WK roeien om hun suprematie in de twee-zonder te onderstrepen. Maar dat was niet genoeg. Als de concurrentie niet bij machte is je uit te dagen, moet je de uitdaging bij jezelf zoeken, zo dachten de twee. Ze besloten om bij wijze van experiment zich in Amsterdam ook in te schrijven voor het niet-olympische nummer twee-met. Het grootste verschil tussen de nummers? In het niet-olympische nummer zetelt naast het roeiduo nog een stuurman in de boot. En belangrijker in dit geval: de roeiers moesten vijf keer voluit twee kilometer roeien tijdens de acht WK-dagen.

Ze waren dan ook niet te missen op en rond de Bosbaan tijdens het toernooi, goed te herkennen aan hun blonde haardossen. Tussen wedstrijden door zaten Bond en Murray vanaf de tribune naar de verrichtingen van hun landgenoten te kijken en - wars van sterallures - droegen ze hun boot blootvoets naar de botenloods na elke race. Daarna gingen ze uitfietsen op hometrainers voor de tent van de Nieuw-Zeelandse WK-equipe, waar ze alle tijd namen voor een praatje. Met de pers, maar ook met andere WK-roeiers die graag de gelegenheid aangrepen en selfies met de olympisch kampioenen maakten.

Murray (links) en Bond in actie in de twee-zonder op de WK roeien op de Bosbaan. Beeld anp
Murray (links) en Bond in actie in de twee-zonder op de WK roeien op de Bosbaan.Beeld anp

Zwaarder dan gedacht

Maar dat de WK-beproeving zijn tol begon te eisen, was goed te zien aan de gezichten van de twee naarmate het toernooi vorderde. De kringen onder de ogen van Hamish Bond werden donkerder en donkerder en de mondhoeken van de goedlachse Eric Murray krulden steeds zeldzamer.

Ze legden uit dat bijna elke dag een race roeien tijdens de WK niet alleen fysiek zwaar was, maar vooral ook mentaal. Misschien wel zwaarder dan ze vooraf hadden gedacht, erkenden ze.

De Nieuw-Zeelanders vertrokken uiteraard wel met twee wereldtitels van de Bosbaan. Ze verpulverden zelfs het wereldrecord in de twee-met, dat stamde uit 1994, met ruim negen seconden dankzij een beetje hulp van de befaamde Bosbaanwind.

Het roeiduo wilde geen antwoord geven op de vraag of het experiment in de twee-met eenmalig was of niet. Dat was eigenlijk ook niet nodig. Terwijl zijn zinnen werden onderbroken door een aantal gapen, zei Bond na de finale van de twee-zonder - wat de laatste WK-race voor het duo was, op de een-na-laatste toernooidag - nog maar één wens te hebben: uitslapen. Zelfs onverslaanbaar geachte sportkampioenen blijken menselijk.

Zie onderstaande kaart voor meer terugblikken van sportredacteuren van de Volkskrant op het sportjaar 2014.

Bond (rechts) en Murray na de huldiging voor hun wereldtitel in 2013. Beeld epa
Bond (rechts) en Murray na de huldiging voor hun wereldtitel in 2013.Beeld epa
Meer over