Zoek de overeenkomsten: welke partij vult het 'motorblok' het best aan?

Met GroenLinks lukt het niet, dus moet er een andere partij aanschuiven bij VVD, CDA en D66. Met welke vierde partij hebben de onderhandelingen over een meerderheidscoalitie de meeste kans?

Partijleiders bij Kamervoorzitter Arib tijdens het debat over het stuklopen van de formatie, 13 juni 2017. Beeld anp
Partijleiders bij Kamervoorzitter Arib tijdens het debat over het stuklopen van de formatie, 13 juni 2017.Beeld anp

Met welke partij zitten de drie het meest op 1 lijn? Eén indicatie is het stemgedrag over moties, een van de manieren van partijen om zich te profileren. In de afgelopen regeerperiode waren er ruim 7.000. Hieronder zie je hoe vaak de andere partijen hetzelfde stemden als VVD, CDA en D66.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Let op: dit zegt natuurlijk niet alles. In de afgelopen periode zaten PvdA en VVD in één coalitie, dat verklaart een deel van de relatief grote overeenkomst. En er spelen meer factoren een rol bij onderhandelingen: politieke strategie bijvoorbeeld, of al dan niet botsende karakters. Hieronder zie je per thema waar de overeenkomsten of verschillen zitten. Hoe donkerder de kleur, hoe vaker de vier partijen hetzelfde stemden.

En sommige onderwerpen wegen voor partijen zwaarder dan andere. Met GroenLinks liep het stuk op migratie, ethische kwesties* worden genoemd als hét probleem met de ChristenUnie. Maar ook voor die partij is migratie belangrijk. Hieronder zie je welke partijen op welke thema's het vaakst moties indienden, een manier om onderwerpen te beïnvloeden en zich te profileren. In de afgelopen regeerperiode was de ChristenUnie een van de meest actieve partijen op dit thema. En daarbij stond de partij vaak tegenover twee van de drie potentiële regeringspartijen. Bij meningsverschillen op dit gebied trokken VVD en CDA in zo'n 90% van de gevallen gezamenlijk op, terwijl D66, GroenLinks en ChristenUnie zich aan de andere kant bevonden.

* Ethische kwesties zoals voltooid leven, abortus en prostitutie vallen onder de thema's recht, zorg & gezondheid en openbare orde & veiligheid.

Meer over de formatie

Formatiemagie mocht niet baten
Een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaat er definitief niet komen. Opnieuw was het vluchtelingenbeleid het breekpunt. 'GroenLinks wilde mijn eindvoorstel niet accepteren.'

Politieke impasse terug van nooit helemaal weggeweest
Een analyse van de vastgelopen onderhandelingen (+).

Vlieg op de Haagse muur
Ook informateur Tjeenk Willink lukte het niet om tot een akkoord te komen, ondanks zijn 45 jaar ervaring in de Nederlandse politiek. Wie is deze routinier van het Binnenhof? (+)

Tips & tricks
Wat moet de informateur doen om een kabinet te vormen? Drie tips van drie deskundigen (+).

Meer over