Zo zet je het perfecte kopje thee

Voor wie meer uit zijn thee wil halen, legt theesommelier Mariëlla Erkens uit hoe je het perfecte kopje thee zet.

Ianthe Sahadat
Mariëlla Erkens Beeld Jérôme Schlomoff
Mariëlla ErkensBeeld Jérôme Schlomoff

'Over smaak valt niet te twisten, maar er zijn wel wat basale spelregels die een kopje gekleurd water verheffen tot een kop goede thee. En je mag best een zakje gebruiken. Want zelfs met een theezakje kun je behoorlijke thee zetten, net zoals een wijn uit de supermarkt prima te drinken kan zijn.

'Omdat thee vooral uit water bestaat, begint het zetten van goede thee met goed water. Zacht, vers water om precies te zijn. In Zeewolde stroomt dat zomaar uit de kraan, in Maastricht kun je beter zacht mineraalwater kopen, met een droogrest van onder de 50 milligram per liter; dat is een waarde voor de hoeveelheid mineralen en is op het etiket te vinden.

null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff

Kalk

'Als het water erg donker kleurt, denken mensen vaak dat de thee sterk is. Maar het is de kalk uit het water die een chemische reactie met stofjes in de thee aangaat en de kleur veroorzaakt. Kalk onderdrukt de fijnere aroma's, maar laat de bittere stoffen ongemoeid.

'Het is belangrijk om vers water te gebruiken, dus niet water dat al vier keer is gebruikt in de waterkoker. Of je een ketel of koker gebruikt maakt niet zo veel uit, maar haal het alsjeblieft niet uit de koffiemachine: óf de temperatuur is niet optimaal óf het water zit boordevol kalk.

'Daarom is thee drinken in de horeca geen sinecure. Je ziet dat er steeds vaker een luxe assortiment theeën aanwezig is, maar als het water gewoon uit de koffiemachine komt en al half lauw is als jij een smaakje nog moet kiezen, ben je nog nergens.

Mariëlla Erkens

Mariëlla Erkens (56) is als theesommelier werkzaam bij theesommelier.me, sinds 2010. Ze is niet alleen een kenner van thee, maar vooral ook van de combinatie van thee met eten. Erkens geeft cursussen, workshops en adviezen over thee.

Hengelen

'Kruidenthee zet je bij 100 graden, zwarte thee bij een graad of 90, groene thee bij een temperatuur van 80 graden - dat water hoeft dus niet volledig gekookt te zijn.

'Idealiter zet je thee in een voorverwarmde pot, glas of kop. Voor het glas of porselein geldt: hoe dunner hoe beter. En niet van die dubbelwandige glazen, daar brand je standaard je lippen mee.

'Niet hengelen, zeg ik altijd. Dat doen mensen uit ongeduld, vermoedelijk. Maar daarmee haal je alleen de bittere smaken sneller eruit.

'Theezetten is eigenlijk een ritueel. Niet alleen in China. Ook onze grootmoeders goten de thee nog echt op. De blaadjes gingen los op de bodem van de voorverwarmde pot. Zo hoort het. Hoe langer je ze daar laat, hoe sterker de thee - Engelsen zijn er dol op. Een thee-ei moet je niet gebruiken, die zijn vaak te klein: thee zwelt op in water, thee moet de ruimte krijgen voor de optimale smaak. Vanuit dat idee zijn die piramidevormige theezakjes ontstaan.'

null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff
Meer over