Zo verjaagt u de poes van de keukentafel

Om poes van de keukentafel te houden, automatiseert Ernst Arbouw de plantenspuit.

null Beeld ernst arbouw
Beeld ernst arbouw

Poes doet wat poes wil. Iedereen met een kat weet dat. Als je in de huiskamer staat, springt poes op de keukentafel; als je de keuken ingaat, rent poes snel naar de huiskamer om daar de lussen uit de bank te trekken. Poes zorgt voor permanente ruis, een altijd aanwezig vleugje klein-tot-middelgrote chaos. In een poezenhuishouden is er altijd iemand die onverwacht op je schoot kan springen, of vanuit een hinderlaag je achillespezen aanvalt, of de randjes van de versgebakken appeltaart knaagt. Wie een voorspelbaar en overzichtelijk leven wil, kan beter een hond nemen. Of een goudvis.

Een beetje chaos in huis is tot daaraan toe, maar er zijn grenzen. Zo mag poes niet op tafel. Het is een vrij simpele regel die hij desondanks een keer of honderd per dag negeert. Zodra ik hem aanspreek op z'n gedrag, kijkt-ie of ik een beetje in de war ben. 'Van de keukentafel af? Echt? En die pan met bolognese dan?'

Op een zelfhulp-site voor kattenmensen lees ik dat je poes op het rechte pad kunt houden met de plantenspuit. En verdraaid: het werkt. Voor heel even. Na een salvo met de spuit weet poes niet hoe snel hij van tafel moet. Na tien minuten is hij weer terug, waarna het ritueel zich herhaalt. En dan nog een keer en dan nog een keer. Aan het eind van de avond is onze verstandhouding ernstig bekoeld. Poes is boos en gaat me met een grote bocht uit de weg, maar ondertussen accepteert hij nog steeds niet dat de keukentafel verboden terrein is.

null Beeld anp
Beeld anp

Omdat ik m'n relatie met de kat graag goed houd, en omdat ik geen zin heb de rest van het jaar met een waterspuit achter hem aan te zitten, besluit ik het hele proces te automatiseren. Aan de plantenspuit komt een infraroodsensor - hetzelfde type sensor dat ook wordt gebruikt in alarminstallaties en automatische buitenverlichting. Zodra poes op tafel springt, registreert de sensor beweging, waarna een servomotortje (een soort elektromotor) via een ijzerdraadje de hendel van de spuit naar beneden trekt.

De plantenspuit zet ik op tafel, waarna ik me met de krant terugtrek in de huiskamer. Vrijwel onmiddellijk trippelt poes naar de keuken. ('Ha, eens kijken of er nog iets te jagen of verzamelen valt...') Vijftien tellen later staat hij weer in de huiskamer, met een verbaasde blik: 'Zeg, je raadt nooit wat mij net overkwam...'

Ga voor een volledige bouwbeschrijving naar ernstarbouw.nl/downloads.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen
Meer over