Zo reageert de wereld op de aanslag in Manchester

Wereldwijd wordt geschokt gereageerd op de aanslag na afloop van een concert van popster Ariana Grande in Manchester waarbij 22 doden en 59 gewonden zijn gevallen.

Australische parlementsleden houden een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Beeld reuters
Australische parlementsleden houden een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester.Beeld reuters

Popster Ariana Grande heeft via Twitter laten weten dat ze ongedeerd is, maar 'gebroken' door de aanslag. 'Gebroken. Ik vind het zo zo erg. Ik heb hier geen woorden voor', tweette ze. De zangeres, die vorige week nog optrad in de Ziggo Dome in Amsterdam, heeft haar wereldtour voorlopig stopgezet.

De Britse premier Theresa May heeft haar medeleven betuigd met de slachtoffers in de Manchester Arena. 'Al onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families', heeft May laten weten. Ook de burgemeester van Manchester, Andy Burnham, drukte zich in dergelijke bewoordingen uit. 'Mijn gedachten gaan naar de families die hun geliefden hebben verloren', zo schreef hij op Twitter.

Ook andere politici reageren verbijsterd. De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft het over 'hartverscheurend nieuws'. 'Mijn gedachten gaan uit naar al diegenen die iemand verloren hebben of gewond zijn geraakt in deze barbaarse aanslag.'

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vernam het nieuws over de 'brute aanval met grote droefheid en diepe schok', schrijft hij in een verklaring. 'Vandaag rouwen we samen met het Britse volk. Morgen zullen we zij aan zij met jullie vechten tegen degenen die onze manier van leven willen vernietigen.' De vlaggen bij het commissiegebouw in Brussel hangen halfstok.

EU-president Donald Tusk liet via Twitter weten dat hij met zijn hart in Manchester is. 'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers.' Tal van EU-commissarissen reageerden geschokt. Onder hen de Brit Julian King (Veiligheid), die solidariteit uitsprak met de slachtoffers van de terroristische aanslag.

De gedachten van NAVO-chef Jens Stoltenberg gaan uit naar allen die zijn getroffen door de 'barbaarse' aanslag. 'De NAVO staat naast het Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terrorisme.'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanuit Betlehem zijn medeleven betoond met de slachtoffers in Manchester en heeft degenen die achter de aanslag in de Britse stad zitten uitgemaakt voor 'losers'. Ook verklaarde hij dat 'deze kwaadaardige ideologie moet worden uitgeroeid'.

De Russische president Vladimir Poetin is bereid 'de samenwerking in de strijd tegen de terreur te ontplooien' met Groot-Brittannië, na de 'cynische en onmenselijke' zelfmoordaanslag in Manchester.

De Franse president Emmanuel Macron heeft eveneens met 'afgrijzen' en 'consternatie' kennisgenomen van het bloedbad. Hij zei een onderhoud te zullen hebben met de Britse premier May. De Franse premier minister Eouard Philippe veroordeelde het 'lafste terrorisme' dat 'specifiek, en bewust' zeer jonge mensen als doelwit heeft gehad.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft met 'verdriet en afschuw' op de terreuraanslag gereageerd. 'Deze terreurdaad zal ons alleen maar versterken in onze vastberadenheid om met onze Britse vrienden samen te werken tegen degenen die dergelijke onmenselijke daden plannen en uitvoeren. Ik kan de mensen in Groot-Brittannië verzekeren: Duitsland staat aan uw zijde', aldus Merkel in een verklaring.

De Spaanse koning Felipe heeft met verslagenheid gereageerd op de aanslag in Manchester. 'Woorden schieten tekort om deze moordenaars te veroordelen', twitterde hij. De Spaanse koning, die in juli op staatsbezoek gaat naar Groot-Brittannië, laten weten mee te leven met Manchester en het Verenigd Koninkrijk. Ook twitterde hij 'niet te buigen voor terrorisme'.

Koning Willem-Alexander is 'diep geraakt' door de 'huiveringwekkende aanslag' in Manchester die 'zoveel jonge slachtoffers heeft geëist'. Dat heeft hij via Facebook laten weten. 'Wij leven intens mee met alle ouders die het verschrikkelijke nieuws hebben gekregen dat hun kind is omgekomen en met alle familieleden en vrienden die nu in rouw gedompeld zijn.'

Premier Mark Rutte heeft namens het Nederlandse kabinet medeleven betuigd aan de Britse premier Theresa May. 'Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama', aldus Rutte in een tweet. Hij laat verder weten dat zijn gedachten bij de slachtoffers zijn.

Politiek Den Haag heeft dinsdag geschokt gereageerd op de aanslag in. 'Stil van weer een verschrikkelijke aanslag. Mijn gedachten zijn bij slachtoffers en nabestaanden', zei D66-leider Alexander Pechtold. PvdA-leider Lodewijk Asscher: 'Kinderen, tieners. Bij een concert. Moord. Een zieke en barbaarse aanslag. Gedachten gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden'.

Sybrand Buma (CDA): 'Verschrikkelijk nieuws over aanslag in Manchester. Mijn medeleven en gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.' Ook Emile Roemer (SP) reageerde ontdaan: 'Van een lafheid die geen grenzen kent. Een concertzaal vol jonge mensen. Wat een drama. Nederland leeft mee'.

Sterren betuigen medeleven

Popster Taylor Swift heeft naar aanleiding van de aanslag in Manchester voor het eerst sinds januari weer iets van zich laten horen op Twitter. 'Mijn gedachten, gebeden en tranen gaan naar iedereen die getroffen is door de tragedie in Manchester. Ik stuur al mijn liefde.' Collega-popster Katy Perry liet via Twitter weten: 'Ik bid voor iedereen bij Ariana Grande's show'.

Ook zangeres Demi Lovato heeft een emotioneel bericht getweet. 'In tranen als ik denk aan de onschuldige concertgangers die hun leven hebben verloren. Ik bid voor iedereen en alle #arianators.' De legendarische zangeres Cher bericht: 'Mijn gebeden gaan naar de mensen in Manchester. Ik heb daar speciale tijden beleefd in mijn jeugd en daarna.'

Harry Styles van One Direction liet via sociale media weten: 'Mijn hart is gebroken om wat er vanavond in Manchester is gebeurd.' Ook zijn collega Niall Horan stuurde zijn medeleven via Twitter. 'Absoluut gruwelijk wat er in Manchester is gebeurd. Mijn gedachten zijn bij de geweldige mensen in Manchester en ook bij Ari(ana) en haar team.'

John Stamos toert momenteel met de Beach Boys door Europa en speelde maandagavond ook in Manchester, op nog geen kilometer van de getroffen Manchester Arena. 'De wereld is gek. Pak alle vrede en liefde die je kunt pakken. Ik bid nu.'

Ook Nederlandse sterren reageren geschokt op de aanslag, zoals schrijver Kluun, die vorige week in Amsterdam met zijn dochters bij een concert van Ariana Grande was. 'Afschuwelijk. Wat een slechtheid', twitterde Kluun. 'Bewust een concert waar voornamelijk kinderen zijn.'

Dinand Woesthoff citeert de eerste zinnen van Sunday Bloody Sunday van U2. 'I can't believe the news today. I can't close my eyes, make it go away', twitterde de zanger. Tim Douwsma liet weten wakker te zijn geworden 'met een misselijk gevoel', Ricky Koole twitterde over 'een ontzettend laffe daad'.

Concertorganisator Mojo is 'diep geraakt' door 'het brute geweld bij het concert van Ariana Grande'. Dat heeft het bedrijf, dat de Nederlandse concerten van de Amerikaanse zangeres organiseerde, laten weten via sociale media. 'Ons intens medeleven en veel sterkte voor alle aanwezige fans, ouders, onze collega's van Live Nation UK en (de crew van) Ariana', meldde Mojo.

UEFA

De UEFA heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Manchester. 'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en de families van de getroffen personen', laat de Europese voetbalbond dinsdag via Twitter weten. Manchester United vliegt dinsdag net als Ajax naar Stockholm voor de finale om de Europa League. Het is nog niet bekend of beide finalisten woensdag de eindstrijd met rouwbanden spelen of met een minuut stilte stilstaan bij de slachtoffers van de aanslag.

Manchester United heeft vanochtend in elk geval geschokt gereageerd op de zelfmoordaanslag in hun thuisstad. 'We zijn diep geschokt door de verschrikkelijke gebeurtenissen gisteravond in de Manchester Arena. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle betrokkenen', aldus de club op Twitter.

Ook Ajax heeft op Twitter laten weten dat het stilstaat bij de slachtoffers in Manchester.

Vincent Kompany, Belgisch voetballer en speler bij Manchester City, drukt via Twitter zijn medeleven uit met de familie van de slachtoffers. 'Het is een trieste dag voor de fantastische stad Manchester.'

Meer over