Zo plak je perfect een pleister

Een mini-college pleisters plakken door EHBO-instructeur Martijn Vonk.

EHBO-instructeur Martijn Vonk doet het even voor. Beeld Jérôme Schlomoff
EHBO-instructeur Martijn Vonk doet het even voor.Beeld Jérôme Schlomoff

'Het is zo'n prachtige en simpele uitvinding, de kleefpleister. En hij doet zijn werk prima op gladde, onbeweeglijke oppervlakken. Maar een pleister om je vinger zakt af of hij gaat knellen. Op een vingertop of bewegende knokkel blijft hij al helemaal niet zitten. Want we plakken verkeerd. Het kán namelijk wel.

'Door vier driehoekjes uit de pleisterrand te knippen, plooi je de pleister simpelweg over de vingertop heen. Op die manier kan hij een hele dag blijven zitten. Het is misschien even oefenen, maar als je het doorhebt, is het echt niet moeilijk. Een effectieve pleister voor een vingergewricht heb je al door twee driehoekjes uit de rand van de hechtpleister te knippen. Met effectief bedoel ik dat je je vinger gewoon kunt bewegen zonder dat de pleister steeds losser gaat zitten met als gevolg dat er alsnog vuil en bacteriën in het wondje komen.

De meeste mensen plakken een pleister in een rondje om de vinger heen. Als de vinger zwelt, gaat de pleister knellen. Diagonaal om de vinger heen plakken werkt echt veel beter.

Tekst gaat verder onder de foto.

Martijn Vonk

Martijn Vonk (35) uit Dordrecht is EHBO-instructeur sinds 2011. Hij is oprichter van de website ikehbo.nl. Daar staat zijn Pleisterkaart die door iedereen gebruikt mag worden.

null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff

'Je kunt tegenwoordig pleisters in allerlei vormen kopen. Dan hoef je niet zelf te knippen. Maar voorgevormde pleisters zijn te groot voor kinderhandjes en te klein voor mensen met handen als kolenschoppen. Het handigst is toch een rol kleefpleister en een schaar. Dan kun je alle gewenste vormen en modellen maken, aangepast aan de grootte van de hand.

'De kleefpleister stamt uit 1920. Het is een uitvinding van een Amerikaanse katoen-inkoper. Omdat zijn vrouw zich tijdens het koken geregeld in de vingers sneed, bedacht hij een list. Hij plakte vierkante stukjes katoen op een strook plaktape. Zijn vrouw hoefde alleen nog maar een stukje van de tape te knippen als ze zich weer eens had bezeerd. Toen hij zijn 'uitvinding' aan zijn baas bij de firma Johnson & Johnson vertelde, besloot die het idee meteen in productie te brengen onder de naam Band-Aid.

Tekst gaat verder onder de foto.

null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff

'Dat er verschillende manieren zijn om een pleister goed aan te brengen - ook op lastige plekjes zoals de neus of tussen twee vingers, is natuurlijk allang bekend. Het enige wat ik heb gedaan is die plukjes kennis bij elkaar brengen op een overzichtelijk A4tje met korte instructies en tekeningetjes: de Pleisterkaart.

'Er zijn meerdere pleisterkaarten hoor, maar die van mij is best een succes want hij wordt veel gebruikt door andere EHBO-instructeurs. Ik hoop dat de kennis langzaam doorsijpelt, want meestal doen we maar wat. Zonde van zo'n mooie uitvinding die ook op heel moeilijke plekjes de wond kan beschermen tegen vuil en bacteriën. Mits je plaktechniek op orde is.'

null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff
Meer over