SATIRE

Zo kan de EU Groot-Brittannië op de knieën dwingen

Volgende week beginnen de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie over de Brexit. De draaiboeken liggen klaar, maar wat is de beste manier om de Britten uit hun spel te halen?

Stephan ter Borg en Jop Eikelboom
Guy Verhofstadt kan op deze crumpet stampen. Beeld
Guy Verhofstadt kan op deze crumpet stampen.Beeld

Onderhandelen op een terras in de zon

De onderhandelingen kunnen plaatsvinden op een terrasje in de zon. Lekker voor de Europeanen, die wel van daglicht houden. Maar vervelend voor de Britten, die overal ten zuiden van Plymouth het risico lopen een melanoom te ontwikkelen als ze langer dan een kwartier in de zon doorbrengen.

Cricket niet snappen

'Voordat we verdergaan, kunnen jullie ons nog een keer cricket uitleggen?'

Marmite niet snappen

'Voordat we verdergaan, kunnen jullie ons nog een keer marmite uitleggen?'

Stampen op een weerloze crumpet

In Engeland geldt stampen op een weerloze crumpet als de ultieme belediging. Wanneer de Britten weigeren toe te geven op belangrijke punten, kan het Europese onderhandelingsteam overwegen om bijvoorbeeld Guy Verhofstadt op een crumpet te laten stampen. Wreed en lafhartig, maar wel effectief.

Zeggen dat Jason Bourne stoerder is dan James Bond

'Jason Bourne is veel stoerder dan James Bond. En nu we erover nadenken: Jack Reacher ook.'

Dreigen met Frans Timmermans

Als de onderhandelingen stroef verlopen, wordt er gedreigd met de nucleaire optie: Frans Timmermans. Hoewel hij geen deel uitmaakt van het officiële onderhandelingsteam, wordt die mogelijkheid nadrukkelijk opengehouden.

Stellen de Britten zich echt onmogelijk op? Dan komt Frans in vijftien verschillende talen vertellen over zijn liefde voor Franse chansons, Roda JC en Frans Timmermans.

Meer over