Nieuwsin drie grafieken

Zo hard werd de transportsector geraakt door de coronamaatregelen: het verhaal in drie grafieken

De Nederlandse transportsector is hard getroffen door de coronamaatregelen. In bijna alle branches daalde de omzet flink. Alleen de post- en koerierdiensten wisten in het tweede kwartaal van dit jaar nog winst te behalen.

Thomas van der Kolk
Een DHL-toestel wordt onderhouden op luchthaven Schiphol.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een DHL-toestel wordt onderhouden op luchthaven Schiphol.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd. Het vervoer van goederen en personen door de lucht en de dienstverlening voor de luchtvaart zijn het hardst getroffen door de coronacrisis.

Door de (gedeeltelijke) lockdowns in Nederland en andere landen verwerkten de luchthavens in het tweede kwartaal aanzienlijk minder passagiers. Dat vertaalt zich in een sterk dalende lijn voor de omzet van de dienstverlening luchtvaart, waartoe de vliegvelden behoren. De omzet van de luchtvaartmaatschappijen maakte een bijna even grote duikeling.

Ook bij het personenvervoer over land zien we het effect van de coronamaatregelen duidelijk terug. Doordat er veel werd thuisgewerkt en scholieren vooral online-onderwijs volgden, werd er veel minder gereisd.

In dit artikel vertelt de Volkskrant het verhaal van de transportsector aan de hand van grafieken. Graag horen we uw mening over deze aanpak. Laat het ons weten via innovatie@volkskrant.nl.

Lees ook

Volgens nieuwe cijfers vliegen de meeste toestellen halfvol rond. Waarom doen luchtvaartmaatschappijen dat? En wat betekent dat voor het milieu?

Volgens onderzoeksbureau DNV GL zal de uitstoot van CO2 nooit meer zo hoog zijn als in 2019. Maar het is nog niet voldoende om de doelen van Parijs te halen.

Het coronavirus lijkt nog lang niet uitgeraasd in Nederland en de rest van de wereld. Hier verzamelen we de belangrijkste cijfers en grafieken en leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over