EetwijzerGroentebrood

Zo gezond is dat nieuwe groentebrood van Albert Heijn

Nieuw bij AH: groentebrood en – broodjes, met soms wel 45 procent groente erin verwerkt. Hoe gezond is dat?

Loethe Olthuis
De groentebroodjes van de Albert Heijn. Beeld
De groentebroodjes van de Albert Heijn.

Brood met groente?

Jazeker. In het bieten- en wortelbrood zit 45 procent rodebiet- en wortelpuree. In de pitabroodjes met spinazie, bloemkool, paprika en biet zit 35 procent groente. Ze zien er ook heel aantrekkelijk en kleurig uit: groen, wit, oranje en rood.

Smaken ze ook naar groente?

In het bieten- en wortelbrood proef je wel wat biet en wortel. De broodjes smaken nauwelijks naar groente. Alleen het paprikabroodje heeft een herkenbare paprikasmaak. Maar misschien is dat juist wel de bedoeling en zijn de broodjes bedoeld voor mensen die niet van groenten houden.

Dus als je niet van groente houdt, krijg je zo wel groente binnen?

Volgens AH zit er verse, gepureerde groente in de broodjes verwerkt. Dus dat klinkt wel goed. Al valt de uiteindelijke hoeveelheid tegen. Een pitabroodje weegt 70 gram. Daarvan is 35 procent, 24,5 gram, groente. Met twee broodjes krijg je dus 60 gram groenten binnen, ongeveer evenveel als met 4 snoeptomaatjes. De aanbevolen daghoeveelheid groente is 250 gram.

Kunnen de broodjes dus een deel van je dagelijkse groenten vervangen?

Waarschijnlijk niet, zeggen het Voedingscentrum en voedingswetenschapper Jaap Seidell. De onderzoeken naar de gezondheidseffecten van groenteconsumptie zijn gebaseerd op groenten in minimaal bewerkte vorm: rauw, gekookt, gestoomd, ingevroren, in blik. Daarom is het niet duidelijk of producten waarin groente als ingrediënt is verwerkt, ook bijdragen aan je gezondheid. De broodjes zullen waarschijnlijk nog wel een paar nuttige stoffen uit de groenten bevatten, zoals beta-caroteen in het wortelbrood. ‘Maar het is meestal niet zo dat zulk bewerkt voedsel hetzelfde effect op je lichaam heeft als het oorspronkelijke product’, zegt Seidell.

Maar zijn de broodjes dan misschien gezonder dan gewoon brood?

Niet gezonder dan bruin of volkorenbrood. In groenten zitten weliswaar ook vezels, maar minder dan in volkorenmeel. Naast volkorenmeel bevat het groentebrood ook bloem, dat vrijwel geen vezels bevat. Als je de groentebroodjes beoordeelt met de criteria voor gewoon brood, zouden ze niet in de Schijf van Vijf staan omdat ze te weinig vezels bevatten.

Waarom zou je de groentebroodjes dan eten?

Omdat ze er leuk uitzien. Of omdat je ze lekker vindt. Maar voor je gezondheid zou je beter wat verse groente of groentesoep met een volkorenbroodje kunnen eten.

Prijs: Bieten-/wortelbrood € 1,99; groente-pitabroodjes 2 stuks € 1,50

Oordeel: ★★☆☆☆

Verkrijgbaar: Albert Heijn

Meer over