'Zo belangrijk is je stem niet'

Mooi hoeft je stem niet te zijn om voice-overs in te spreken, zegt Edwin Ouwehand. Als je maar de juiste emotie weet over te brengen.

JELGER WOUDSTRA

'Ik vind niet dat ik de perfecte stem heb. Er zijn mooiere stemmen. Ik denk ook niet dat een stem zo belangrijk is voor het inspreken van voice-overs. Daar maak je voor mijn gevoel het verschil niet mee. Ik hoor eigenlijk nooit een lelijke stem, maar soms wel een zeurderig toontje. En juist de toon is belangrijk.

'Bij een woord van twee letters moet je al denken: 'Hoe kan ik dit op verschillende manieren inspreken?' Je moet een ontzettende passie voor dit beroep hebben en snappen waarom je iets op een bepaalde toon zegt.

'Daar ligt, denk ik, mijn kracht. Ik kan goed schakelen tussen de emoties die bij programma's horen. Bij het inspreken van promo's, korte aankondigingen voor programma's, komt dat het beste tot zijn recht. Die neem je achter elkaar op en dan ga je van CSI naar Ik Hou van Holland. Dan moet je kunnen wisselen tussen een lage, spannende stem en een hogere, uitbundige stem.

'Ik denk dat ik me daarmee onderscheid. Soms hebben collega's een mooie stem, maar gebruiken ze hem op één manier. Met die gedachte begin ik nooit. Ik vind het leuk om met mijn stem te spelen. Meestal hoor ik binnen één seconde wat ik moet doen. Ik laat me daarin leiden door de emotie en de muziek bij het beeld. Ik zit achter een microfoon met het beeld, maar dat is niet bepalend.

'Als ik promo's moet inspreken, bereid ik me eigenlijk niet voor. Die zijn kort, je kunt ze gemakkelijk een keer over doen. Bij het inspreken van voice-overs voor langere programma's lees ik altijd een paar uur van te voren de tekst. In sommige gevallen lees ik de tekst hardop achter mijn bureau. Ondertussen maak ik aantekeningen. Het is belangrijk om te weten wat aan de tekst is voorafgegaan in het programma. Het maakt bijvoorbeeld uit of een bepaald persoon door mij wordt voorgesteld aan de kijker of wanneer dat al in beeld is gebeurd.

'Ook bij programma's vind ik het heel leuk om veel met emotie te doen. Ik ben daarom heel blij dat ik Ontvoerd, een programma over kinderontvoeringen met John van den Heuvel, mag doen. Dan ben je echt onderdeel van het verhaal en moet je balanceren op een grens; het moet spannend zijn, zonder sensationeel te worden.

'Aan de andere kant is het ook leuk om in te vallen bij Eigen Huis En Tuin. Dat is heel losjes en gezellig. Marc Jacobs is de vaste voice-over en past perfect bij dat programma. Ik ben de leuke vervanger.

'Hoewel de stem volgens mij niet bepalend is, zijn er wel stemmen waarvan ik wilde dat ik ze had. Bijvoorbeeld die van Kas van Iersel. Hij is net als ik een perfectionist. Hij heeft ooit een keer tot in Amerika nagevraagd hoe de naam van muzikant Narada Michael Walden precies uitgesproken moet worden. En de stem van Alfred Lagarde, jarenlang voice-over bij Veronica, vond ik mooi. Hij had een zware stem, maar klonk heel natuurlijk. Als je het over mooie stemmen hebt, dan was hij echt nummer één.'

DE STEM VAN RTL4

'Vrijdag, half negen! The Voice of Holland Live!' Wie regelmatig RTL4 kijkt, kent de stem van Edwin Ouwehand. Samen met Marjon Keller is hij al bijna zeven jaar de stem van de televisiezender. Hij sprak teksten in voor allerlei programma's van de zender, zoals aankondigingen voor The Voice of Holland en voice-overs voor Secret Millionaire. Daarnaast is hij de stationstem van Radio 10 Gold, waar hij ook elke dag een radioprogramma presenteert.

undefined

Meer over