Ziyech schiet Twente naar de winst, Cambuur boekt eerste overwinning

Vier wedstrijden in de eredivisie zaterdagavond: Ziyech bezorgt Twente de winst, PSV komt niet verder dan een gelijkspel, Cambuur wint zijn eerste wedstrijd en ADO en Willem II spelen gelijk.

Joachim Andersen van Twente viert zijn doelpunt. Beeld photo_news
Joachim Andersen van Twente viert zijn doelpunt.Beeld photo_news

Twente speelde thuis tegen De Graafschap ruim een uur met een man minder, vanwege een discutabele rode kaart voor doelman Nick Marsman, maar zag Hakim Ziyech in blessuretijd toeslaan: 2-1.

Het wilde tegen De Graafschap aanvankelijk maar matig vlotten. Twente creëerde aan de hand van Ziyech weliswaar een paar schotkansjes, maar echt gevaarlijk waren die niet. Na een half uur leek het in één keer helemaal mis te gaan voor de Tukkers. Scheidsrechter Ed Janssen stuurde doelman Marsman uit het veld, omdat hij vond dat de keeper de doorgebroken Nathan Kabasele tegen de grond had gewerkt. Die beslissing mocht op zijn minst discutabel genoemd worden. De strafschop werd vervolgens door Cas Peters op de paal geschoten, maar in de rebound passeerde Andrew Driver de ingevallen Joël Drommel wel: 0-1.

Twente leek echter kracht te putten uit die enorme domper, want al snel maakte Joachim Andersen gelijk. De verdediger trof doel bij de tweede paal. Na rust had Twente ook nog eens geluk toen Janssen een doelpunt van Peters afkeurde, omdat Kabasele geduwd zou hebben. Hoewel het in ondertal speelde, kreeg de thuisploeg in het slot wel de beste kansen. Zo raakte Jerson Cabral uit een voorzet de paal en verzuimde spits Jari Oosterwijk één op één met doelman Hidde Jurjus de 2-1 te maken. Uit een snelle counter in blessuretijd sloeg aanvoerder Ziyech wel toe: 2-1.

Voor Twebte breekt de spannendste week van de laatste jaren aan. Het financieel en sportief geplaagde FC Twente hoort binnen enkele dagen of de gemeente Enschede financieel een steentje wil bijdragen. Daarnaast krijgt Twente uitsluitsel van de KNVB of de overeenkomst die de clubleiding is aangegaan met investeringsmaatschappij Doyen Sports legaal is. Als die tegen de regels is, kan Twente in het ergste geval de proflicentie verliezen.

Youssef El Jebli van De Graafschap baalt nadat het 1-1 is geworden. Beeld anp
Youssef El Jebli van De Graafschap baalt nadat het 1-1 is geworden.Beeld anp

Cambuur - NEC: 3-1

SC Cambuur heeft zaterdag dan eindelijk de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Henk de Jong klopte NEC in Leeuwarden met 3-1. Als laatste club in de eredivisie vierde Cambuur voor het eerst dit voetbaljaar een zege.

De Friezen staan met tien punten uit zestien wedstrijden wel nog steeds op de voorlaatste plaats van de ranglijst.

Bartholomew Ogbeche zette Cambuur tot twee keer toe op voorsprong. Tussendoor kwam NEC op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Xander Houtkoop. De beslissing viel in de 66e minuut ook via een eigen doelpunt, van NEC-topschutter Christian Santos. De Nijmegenaren blijven door de nederlaag steken op de zevende plaats in de eredivisie.

Cambuurtrainer Henk de Jong wordt gefeliciteerd. Beeld anp
Cambuurtrainer Henk de Jong wordt gefeliciteerd.Beeld anp

ADO Den Haag - Willem II: 1-1

ADO Den Haag besloot zaterdag een rumoerige week met een gelijkspel tegen Willem II (1-1). De bezoekers uit Tilburg speelden ruim 35 minuten met een man meer, na een rode kaart voor Dion Malone. Ze wisten het numerieke voordeel niet in een derde competitiezege op rij te vertalen.

Malone kreeg in de 54e minuut een rode kaart toen hij de doorgebroken Lucas Andersen vloerde. Hij veroorzaakte met zijn charge ook een strafschop, die Nick van der Velden benutte.

ADO was in de 33e minuut op voorsprong gekomen toen aanvoerder Jordens Peters onbedoeld een schot van Kevin Jansen van richting veranderde.

De directie van ADO Den Haag luidde afgelopen week de noodklok. Directeur Jan Willem Wigt vreest dat zijn club in de problemen komt omdat eigenaar Hui Wang niet aan zijn verplichtingen voldoet. ADO krijgt de begroting niet rond als de Chinees niet snel zijn belofte nakomt en 1,3 miljoen euro overmaakt. Volgens Wang hoeft niemand zich druk te maken en zorgt hij komende tijd voor het geld. Tot die tijd gaat hij bij de fanatieke aanhang van ADO als 'wangbetaler' door het leven.

'Ping ping plies', stond er op een spandoek dat zaterdag tijdens het duel op in het stadion hing. Het was een humoristische verwijzing naar de financiële situatie bij de thuisclub.

Het niveau van het duel gaf weinig reden tot lachen. ADO en Willem II kwamen tussen de zware windvlagen en regenbuien door niet tot hun beste spel. Tom Beugelsdijk had geluk dat hij na ruim twintig minuten nog op het veld stond. De lange verdediger van ADO kreeg van scheidsrechter Allard Lindhout slechts een gele kaart voor een woeste tackle op een knie van Lucas Andersen.

Na de rode kaart voor Malone en de gelijkmaker van Van der Velden probeerde trainer Jurgen Streppel van Willem II met het inbrengen van aanvaller Adam Nemec nog iets te forceren. Het offensief leidde echter niet meer tot een begeerde tweede treffer.

Stijn Wuytens van Willem II en ADO-speler Danny Bakker in een kopduel. Beeld anp
Stijn Wuytens van Willem II en ADO-speler Danny Bakker in een kopduel.Beeld anp
Duel tussen Jorden Peters (links) en Edouard Duplan. Beeld anp
Duel tussen Jorden Peters (links) en Edouard Duplan.Beeld anp
Meer over