Zivkovic helpt Groningen aan zege

FC Groningen heeft zich hersteld van de zware nederlaag van vorige week tegen FC Twente. In de eigen Euroborg won de ploeg met 2-1 van AZ, dat ook in de tweede wedstrijd na het ontslag van Gertjan Verbeek niet tot winst kwam.

AMSTERDAM - Groningen-trainer Erwin van de Looi had een behoorlijk aandeel in de overwinning. Hij bracht in de tweede helft de 17-jarige Richairo Zivkovic in, die binnen een minuut met een kopbal voor de 2-1 zorgde.


Na rust stond Groningen al eens op voorsprong door een eigen doelpunt van Nick Viergever, waarna Johann Berg Gudmundsson de bezoekers op gelijke hoogte bracht.


AZ kwam er lange tijd niet aan te pas en mocht zich eigenlijk nog gelukkig prijzen met de gebrekkige Groningse afronding. Buiten een kopbal van Avdic en een redelijk schot van Gudmundsson kwam de Groningse doelman Marco Bizot niet in problemen.


Go Ahead Eagles - NEC 4-3

Go Ahead Eagles heeft met een zege op NEC ruim afstand genomen van de gevarenzone. De ploeg uit Deventer was zaterdag in de eerste helft op alle fronten een klasse beter. Het duel was amper begonnen toen de bal al achter doelman Kalle Johnsson lag. De keeper van NEC verkeek zich volledig op een vrije trap van Deniz Türüc.


Die opsteker gaf de thuisploeg vleugels. Met fris, verzorgd voetbal zetten de Eagles NEC onder druk. In de 21ste minuut was het alweer raak: Jarchinio Antonia speelde Kevin Conboy eenvoudig uit, waarna Xander Houtkoop van dichtbij de 2-0 kon binnentikken. Nog voor de rust leek Go Ahead definitief afstand te nemen, toen Antonia het centrale verdedigingsduo te snel af was en beheerst scoorde.


Na de pauze herstelden de bezoekers zich, mede dankzij invaller Michael Higdon. Hij tekende voor de 3-1, waarna NEC weer begon te geloven in een gelijkspel. Jakob Jantscher en Ryan Koolwijk maakten de achterstand goed, maar in de slotfase zorgde de Iraniër Jahanbakhsh voor de beslissing door de 4-3 in eigen doel te schieten.


Voor NEC-trainer Anton Janssen was het een zure nederlaag. 'Terugkomen van 0-3 naar 3-3 is knap. Mijn ploeg verdient daarvoor een compliment', zei hij. 'Als je dan toch nog verliest is dat heel vervelend.'


NAC - Heracles 2-1

NAC heeft zaterdag een thuisoverwinning op Heracles geboekt. De Brabantse ploeg won met 2-1.


Rydell Poepon zette de thuisploeg met een fraaie achterwaartse kopbal na 49 minuten op voorsprong, maar via Thomas Bruns kwam de Twentse formatie al snel terug in de wedstrijd. De middenvelder scoorde van dichtbij na een mooie actie van Mark Uth.


In de 83ste minuut kopte invaller Stipe Perica de winnende treffer binnen. De huurling van Chelsea vocht zich bij een vrije trap van Danny Buijs langs zijn directe bewaker en kopte de 2-1 achter doelman Remko Pasveer.

Meer over