Nieuws

Zittende president Ortega klampt zich vast aan macht in Nicaragua: weer presidentskandidaten opgepakt

Opnieuw zijn twee potentiële uitdagers van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega vastgezet. Daarmee zitten er nu vier oppositieleden vast die in november mee wilden doen aan de presidentsverkiezingen.

De Nicaraguaanse autoriteiten hielden leden van de oppositie tegen tijdens de politie-inval bij presidentskandidaat Cristiana Chamorro, voordat ze haar onder huisarrest plaatsten.  Beeld EPA
De Nicaraguaanse autoriteiten hielden leden van de oppositie tegen tijdens de politie-inval bij presidentskandidaat Cristiana Chamorro, voordat ze haar onder huisarrest plaatsten.Beeld EPA

De 75-jarige Ortega is sinds 2007 aan de macht in het Centraal-Amerikaanse land. In december voerde zijn regering een controversiële veiligheidswet in, op basis waarvan zijn tegenstanders nu worden opgepakt. De VS hebben fel gereageerd op de arrestaties. President Ortega bewijst ‘zonder twijfel dat hij een dictator is’, stelde de Amerikaanse topdiplomaat Julie Chung. ‘De internationale gemeenschap kan niet anders dan hem ook als zodanig te behandelen.’

Dinsdag werden Félix Maradiaga en Juan Sebastián Chamorro, die beiden mee wilden doen aan de presidentsverkiezingen, gearresteerd. Allebei moesten ze zich melden bij de procureur-generaal en werden vervolgens staande gehouden. Ze zouden erop uit zijn om de de zelfstandigheid van Nicaragua te ondermijnen en zouden worden gefinancierd door buitenlandse mogendheden om terroristische activiteiten uit te voeren, zo luidt de beschuldiging.

Verhoor

Vlak voor zijn arrestatie zei Maradiaga tegen journalisten dat hij vier uur lang was verhoord. Dat zou zijn gegaan over zijn rol als voormalig directeur van een ngo die zich bezighoudt met economisch onderzoek, over banden met drugssmokkelaars. Ook zou het zijn gegaan over de vraag of hij bij bezoeken aan de VS had gepleit voor sancties tegen Nicaragua.

Vorige week woensdag vond een politie-inval plaats bij de populairste oppositieleider van Nicaragua, Cristiana Chamorro. Ze is de dochter van de voormalige president Violeta Chamorro, die de huidige president Ortega bij de verkiezingen van 1990 versloeg. Cristiana Chamorro is niet naar de gevangenis gebracht, maar onder huisarrest geplaatst.

Een dag eerder had de openbare aanklager de rechter gevraagd haar uit te sluiten van de verkiezingen. Justitie beschuldigt haar onder meer van witwassen. Volgens Chamorro en haar familie is die aanklacht bedoeld om haar monddood te maken.

Oppositielid

Dit weekend werd ook oppositielid Arturo Cruz, een voormalige ambassadeur in de VS, in hechtenis genomen. Hij blijft in elk geval drie maanden vastzitten terwijl een onderzoek tegen hem loopt. Ook Cruz zou betrokken zijn bij een complot tegen de staat en werd opgepakt op basis van de nieuwe veiligheidswet.

Die wet is gericht tegen mensen die voorstander zijn van sancties tegen Nicaragua. De regering zegt hiermee vijandige buitenlandse inmenging aan te willen pakken, maar volgens de oppositie is de wet vooral bedoeld om politieke tegenstanders van Ortega te onderdrukken.

De Verenigde Staten veroordeelden ook de eerdere arrestaties. Volgens minister Blinken van Buitenlandse Zaken is Ortega ‘bang voor vrije en eerlijke verkiezingen’. Zowel de EU als de VS hadden al sancties tegen Nicaragua uitgevaardigd vanwege het onderdrukken van de oppositie.

Meer over