Zittend president Ortega stevent af op winst in Nicaragua

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega is herkozen voor een derde opeenvolgende termijn van vijf jaar. Hij kreeg bij de zondag gehouden verkiezingen ruim 71 procent van de stemmen, zei de voorzitter van de Opperste Kiesraad.

President Daniel Ortega met zijn vrouw Rosario Murillo gisteren bij een stembureau in Managua, Nicaragua. Beeld epa
President Daniel Ortega met zijn vrouw Rosario Murillo gisteren bij een stembureau in Managua, Nicaragua.Beeld epa

Ortega gold als favoriet om de verkiezingen te winnen. Het zal dan zijn derde opeenvolgende termijn als president worden. De oud-rebellenleider vervult sinds 2007 die functie. Hij bekleedde het ambt ook al tussen 1985 en 1990.

Eigenlijk mocht Ortega niet meedoen aan de nieuwe presidentsverkiezingen, omdat de grondwet van het Centraal-Amerikaanse land voorzag in maximaal twee termijnen per president. Met steun van het hooggerechtshof wist Ortega de regelgeving bij de verkiezingen in 2011 te omzeilen. Sinds 2014 staat de grondwet een onbeperkt aantal ambtstermijnen toe.

Aan de strijd om het presidentschap namen nog vijf andere kandidaten deel, maar zij hadden vrijwel geen steun van de oppositie. In juli sloot de Opperste Kiesraad bijna alle parlementsleden van de oppositie uit. Zij weigerden Pedro Reyes, die door het Hooggerechtshof als hun leider was aangewezen, als hun voorman te erkennen.

Vrouw als running mate

Ortega wees in augustus zijn vrouw aan als vicepresidentskandidaat. Rosario Murillo was voorheen de woordvoerder van de regering. Waar haar man nauwelijks in de media verschijnt, is Murillo haast dagelijks op televisie te zien.

De Nicaraguaanse leider omschreef zijn samenwerking met Murillo, die door Ortega's partij officieel is erkend als running mate, eerder als een symbool van gelijkheid tussen man en vrouw. Volgens tegenstanders is hij er op uit met zijn vrouw een dynastie te vestigen.

Meer over