zitten op kristal

Er mag dan een kleine economische crisis woeden, we leven in een rijke tijd. De rijkdom betreft de keuze aan (meubel)stoffen: de tijd dat de consument alleen maar kon kiezen uit ribfluweel of leer is - gelukkig - voorbij....

In klein bestek laat de Italiaanse fabrikant Edra zien welke vernieuwingen zich aandienen, zoals het doorzichtige pvc als deklaag voor een chaise longue of versterkt touw (met een lengte van 500 meter) waarmee een stalen fauteuiltje is bekleed. Edra laat zich erop voorstaan nieuwe technieken te onderzoeken, niet alleen op het gebied van materialen, maar ook in het binnenwerk en de constructies.

De overtreffende trap van kostbaar en bijzonder is echter de Diamond Sofa van hetzelfde bedrijf. Die bank heet in zijn gewone doen Flap en is dan al uniek omdat de rugleuning op zes plaatsen versteld kan worden. Flap kan helemaal in platte stand worden geplaatst - en is zo een lig- of ziteiland - of als een schip in de huiskamer liggen, voetensteunen omhoog, armleuningen opgeklapt.

Voor de Diamond Sofa werd een speciale stof gebruikt waarin Kevlar zit verwerkt, een ultrasterk, elastisch materiaal. Vervolgens plantte de naaimachine in die meubelstof 750 duizend Swarovski-kristallen. Swarovksi, zijn dat niet de glimmers uit volkswinkels, waar ze pronken tussen de kristallen kronen en glazen hertjes? Juist. Eén kristalletje is nog wel te betalen, maar 750 duizend?

We probeerden dit unicum uit, vooral benieuwd naar prikkelende ziteffecten, maar moesten toegeven dat de kristallen zo naadloos in de stof opgaan, dat je ze nauwelijks voelt. De kristallen zijn met de hot-fix-techniek (met hitte-injecties) aan de stof gekit zodat ze, naar verwachting, niet makkelijk loslaten. Want die gedachte alleen al veroorzaakt hoofdpijn: heb je een bank gekocht voor de prijs van een Porsche, haakt er één Swarovski los. Dan is het verzengende effect van een flonkerzee weg. En geen stoffeerder die het gat komt opvullen.

Meer over