'Zit Hillary Clinton in die rondvaartboot? Nou én?'

'Meneer, wat is dat voor ophef met die rondvaartboot? Zit Hillary Clinton daarin? Nou én?' Gesprekjes op Amsterdamse grachten. De First Lady van de Verenigde Staten, echtgenote en invloedrijke adviseur van de belangrijkste wereldleider, is op bezoek in Amsterdam en het zal de bewoners worst wezen....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

Een handjevol mensen vindt het wel een aardig schouwspel, dat circus van dure limousines, camerateams, politie en veiligheidsmensen in burger die onafgebroken in microfoontjes en mobiele telefoons praten. Maar de meeste Amsterdammers halen de schouders op en lopen door.

Een man die vanwege een politie-afzetting moet omrijden, snapt niets van het tumult. 'Wat is er interessant aan een vrouw zonder macht?', zegt hij. 'Het is een poppenkast. Laat dat mens gezellig winkelen met mevrouw Kok. Heeft ze het naar de zin en er gebeurt niets. Hooguit dat iemand denkt: goh, wat lijkt die vrouw op Hillary Clinton.'

Dat had Hillary Clinton zelf misschien ook wel wat geleken. Tijdens een toespraak voor zeshonderd genodigden in de Lutherse kerk aan het Spui zegt ze graag eens met haar man een bezoek aan Amsterdam te willen brengen, zonder officiële entourage.

'Toen mijn echtgenoot als jongeman studeerde in Londen, ging hij regelmatig naar Amsterdam. Daarover heeft hij veel verteld. Een aantal dingen zou hij samen met mij nog wel eens willen bekijken. Ik hoop dat het er nog eens van komt.'

Misschien heeft president Clinton in zijn jonge jaren het in het buitenland veel besproken Red Light District bezocht. Zijn echtgenoot kan daar dinsdag ook een vluchtig kijkje nemen, vanuit de met bloemen versierde rondvaartboot Prinses Juliana. Het gaat natuurlijk om de geveltjes van de Wallen. Vrouwen achter het raam zijn vanaf het water moeilijk te zien. Junks staan wel langs de kant, sommige steken de hand op.

Het echte enthousiasme komt van Amerikaanse toeristen. Ze roepen om hardst 'Hillary' en zijn dolgelukkig als de First Lady zwaait. 'We kennen haar alleen van de televisie. Zijn we vijfduizend mijl van huis en dan zien we haar hier.'

Tijdens de rondvaart is er een lunch voor het gezelschap. Aan de tafel van Hillary Clinton zit de schrijver Harry Mulisch duidelijk het hoogste woord te voeren. Musicalster Willem Nijholt kijkt steeds naar buiten of het publiek hem wel ziet zitten. Verder wordt Hillary omringd door choreograaf Hans van Manen, museum-directeur Rudi Fuchs, prinses Margriet en de echtgenote van premier Kok. Op de boot ontbreekt burgemeester S. Patijn. Hij is geveld door gordelroos.

Het boottochtje volgt op de bijeenkomst in de Lutherse kerk, de aula van de Universiteit van Amsterdam. Universiteitsvoorzitter J. Gevers verwelkomt de in een turqois mantelpakje geklede Hillary Clinton niet alleen als First Lady, maar ook als intellectueel en advocaat. In haar toespraak roemt zij de ontwikkelingshulp van Nederland, pleit voor meer rechten en scholing voor vrouwen en kinderen en stelt dat de economie wereldwijd in elkaar stort als vrouwen zouden stoppen met werken.

Niets herinnert aan Hillary's vroegere ambitie om samen met de Amerikaanse president politiek te bedrijven. Het is duidelijk niet 'Billary' die Amsterdam bezoekt, maar de echtgenote op de achtergrond die het keurige, toeristische vrouwenprogramma afwerkt, terwijl Bill samen met Europese leiders zaken doet. Wel ontvangt ze de erepenning van de Universiteit van Amsterdam.

Na de lezing en de rondvaart, die ze 'wonderful' vindt, bezichtigt de First Lady het Rijksmuseum en het Anne Frank huis. Bij haar vertrek van de Prinsengracht zal ze even vragen van de pers beantwoorden.

Na een uur wachten noteren de verslaggevers de woorden 'very moving' en 'very impressive' in hun kladblokjes. Hillary zit dan al in de limousine en een hele stoet zet zich in beweging naar Den Haag, waar later op de avond haar man arriveert.

Meer over