Zingende Zulu beledigt Indiërs

Een opmerkelijk haatlied geniet sinds kort grote populariteit in de zwarte gemeenschap van Zuid-Afrika: 'De Indiërs willen niet veranderen. We hebben een sterke man nodig om ze de waarheid te vertellen.'..

Woorden en muziek: Mbongeni Ngema, bekend Zuid-Afrikaan. De zanger en impressario was eerder verantwoordelijk voor de anti-apartheidsmusical Sarafina. 'Ik vertolk de sentimenten van veel Afrikanen', verklaarde de artiest zondag in de Sowetan, de grootste zwarte krant van het land.

Hoewel Ngema's lied inmiddels door de Zuid-Afrika's publieke omroep in de ban is gedaan, zijn de cassettes ervan volgens de zanger vooral in KwaZulu-Natal niet aan te slepen. Daar wonen de meesten van de ruim een miljoen Zuid-Afrikaanse Indiërs, als minderheid tussen de autochtone Zulu's.

Traditioneel bestaat er grote jaloezie van zwarten op het succes van Indiërs. Die zitten vaak in de handel en andere beter betaalde beroepen. Hoewel Indiërs door de ANC-regering formeel ook als 'zwart' worden beschouwd, hebben ze doorgaans weinig op met de Afrikaanse cultuur.

Het anti-Indiase sentiment is volgens Ngema al oud. Andere Zulu-artiesten brachten al eerder liederen over Indiërs ten gehore. Zo waren er de Amatshitshi met Ngiya lizonda leNdiya - 'Ik haat die Indiër.' Over dergelijke liedjes is nooit veel ophef ontstaan omdat ze in Zulu werden uitgevoerd. Ngemi is de eerste die het in voor iedereen verstaanbaar Engels doet.

Nelson Mandela en de Indiase oud-ANC-activiste Fatima Meer hebben de zanger opgeroepen zijn excuus aan te bieden. Deze piekert er niet over, zei hij dinsdag. Het lied is niet zo naar als het klinkt, omdat de harde woorden worden verzacht door een 'mooie, harmonieuze melodie'.

Meer over