Zingende actrices blijken stel aarzelende meiden

Chocolade-ijs met slagroom. De branding. Het leven kunnen nemen zoals het is. Dat zijn volgens Babette van Veen (Linda) drie definities van geluk....

Linda, Roos & Jessica. RTL 4.

Dinsdagavond hield RTL 4 geluk tegen het licht. Van Veen, Schuurman en Guusje Nederhorst (Roos) worstelden in Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) als gebruikelijk met geluk. Vanaf half negen straalden de dames in een special als het immer gelukkig lijkende trio Linda, Roos en Jessica.

Regisseur Jasper Faber maakte uit naam van producent Endemol een portret van wat tegenwoordig heet 'de mens achter' de drie soapsterren. Faber slaagde in die opdracht, al was zijn aanpak een vluchtige.

Popgroep Linda, Roos en Jessica is een uit de hand gelopen grap. Eén liedje, Ademnood, wilden de actrices Van Veen, Schuurman en Nederhorst best inzingen, voor een cd die uitkwam ter gelegenheid van de duizendste aflevering van GTST. Ademnood werd een hit. Wekenlang stond het op nummer één. Een haastig in elkaar gedraaide tournee langs dorpshuizen en danspaleizen bracht horden jongeren op de been. Meisjes wilden Linda, Roos of Jessica zijn. Jongens wilden met Linda, Roos en/of Jessica naar bed.

Dat RTL 4 de zingende soapsterren op prime time liet filosoferen over geluk, carrière en soap, zal te maken hebben met de pogingen van de zender contact met jongeren te krijgen. Die zullen zich hebben herkend in de twijfelende, van Grote Waarheden gespeende uitspraken van de drie vrouwen.

Babette van Veen gaf ronduit toe dat haar hond, 'behalve mijn vriend dan', het belangrijkste in haar leven was. Katja Schuurman sprak de angst uit haar tijd niet voor de juiste missie te gebruiken. Voor Guusje Nederhorst, de grootste weifelaar van de club, was elk antwoord niet meer dan een optie op een antwoord.

De zingende actrices bleken dwalende meiden te zijn, beduusd door het succes dat hen overviel. Ze lachten erom. Maakten elkaars danspasjes belachelijk. En gaven ronduit toe hun aanwezigheid in GTST allesbehalve een spectaculaire verschijning te vinden.

De special verloor aan kracht op de momenten waarom het was begonnen: de zingende actrices in uitdagende kledij, met geknepen ogen de lens inkijkend terwijl het onderlichaam als een klepel van een klok heen en weer schommelt.

Om die clips heen was Linda, Roos en Jessica één grote aarzeling tussen gouden decors of iets moois in het echte leven.

Ronald Ockhuysen

Meer over