Zingen met de heiligen

Thuiskomen in het moederland. Terugkeren naar het land waar je ouders je hebben grootgebracht. Voor het laatst naar de prairie van Missouri, naar de trailer van Jake Von Canon....

De laatste twee dagen van haar tiendaagse verblijf in moederland Amerika zijn ook de meest emotionele voor Susanna Von Canon (41). Ze heeft zich in zijn trailer bij Eldorado Springs (Missouri) opnieuw verwonderd en ook boos gemaakt om haar vader Jake, door wie ze zich als peuter in North Carolina al in de steek gelaten wist, en die zich, ondanks de zes kinderen die hij nog op de wereld zou brengen, sindsdien nooit meer veel aan het ouderschap gelegen heeft laten liggen.

En aan de andere kant culmineerde het bezoek aan het Buidelrat-paradijs van Jake tevens in het hoogtepunt van Susanna's reis: de eerste kennismaking met haar halfzus Rachel (19). Net als in het geval van halfzus Angie onthulde Carol, Jake's zesde echtgenote, het bestaan van Rachel enkele jaren geleden na een echtelijke ruzie in een opwelling aan Susanna. Zo verbijsterend als dat telefoontje toen was, zo vol wederzijdse genegenheid is nu de ontmoeting tussen Jake's oudste en jongste dochter geweest.

De hereniging tussen Rachel en Susanna werd extra luister bij gezet door de overkomst uit Arkansas van halfbroer David (36) en zijn nieuwe vrouw Carolyn. David, die als Repo-man goedschiks danwel kwaadschiks auto's terughaalt bij Amerikanen die ze niet meer kunnen afbetalen, had dankzij een tot inkeer gekomen schuldenaar een dag vrijaf gekregen en dus zin om te feesten.

Toen Jake op controle voor zijn quadruple bypass naar de dokter vertrok, had de goedlachse reus alle Von Canon-vrouwen in zijn Bonneville Sedan geladen om ze wat over de zandwegen van de prairie rond te rijden. Onderweg had hij, tot ontzetting van diep-religieuze Carol, het verhaal verteld dat hij op een kentekenplaat het opschrift 'Jesus is coming. And boy, is He pissed' had gelezen, waarna hij Carol onmiddellijk weer helemaal voor zich wist in te nemen door een jointje voor haar te draaien.

Werd de marihuana door Carol aanvankelijk nog schielijk (ver voorovergebogen op de achterbank) naar binnen gezogen, eenmaal terug in Buidelrat-paradijs bleek de familie-reünie er fors aan gezelligheid door te hebben gewonnen. 'Ik ben niet zo straight as an arrow als Jake, weet je, ik ben een hippie geweest', had Carol geroepen. En terwijl David een vijfliterpak Franzia Blush-rosé opentrok en nóg een nummerbord-opschrift uit Arkansas uit zijn geheugen opdiepte ('First Gennifer. Then Monica. Now us.'), stopte Carol de witte-gospelvideo Singin' with the Saints in de recorder.

Buiten was de temperatuur op dat moment van de vrijdagmiddag al tot veertig graden in de schaduw gestegen, maar in de trailer kon het - 'reallll gooood, thank You Lord -', allicht nog stukken gloeiender. Jake's favoriete zanger Brock Speer (hij heeft nog een veulen naar 'm vernoemd, zó goed vindt ie 'm) zong op de video met de heiligen en roerde daarmee zijn complete gehoor tot tranen. Waarna de vertoning van een door Jake opgedrongen, nationalistische propaganda-video van Jesse Helms helaas Susanna's laatste dag in Missouri besloot, en de terugreis naar Amsterdam ineens heel dichtbij kwam.

Er zijn nog foto's uitgewisseld, afspraken genoteerd en vaste voornemens uitgesproken. Zoals de meeste ('Is het daar nou echt zo vrij?') van haar broers, zussen en andere familieleden wil Rachel een paspoort bemachtigen om Susanna snel een keer in Nederland te komen opzoeken. En Susanna, op haar beurt, heeft zichzelf beloofd Rachel te steunen in haar strijd tegen haar lichaamsgewicht, dat in de loop der jaren ook geestelijke problemen met zich heeft meegebracht.

Jake, ten slotte, heeft het afscheid van zijn dochter te baat genomen om haar op weg naar het vliegveld toch nog even de veelbelovende zakelijke perspectieven van zijn Bubba!-jeansmerk te schetsen. De wereldwijde lancering van zijn redneck-spijkerbroek is helaas gedwarsboomd door Carol, die al het geld van hun gezamenlijke bankrekening haalde en op de hare heeft gestort omdat ze kennelijk niet in de power van Bubba! wil geloven. Dat druist pijnlijk in tegen Jake's ondernemersgeest. Slechts vijfhonderd dollar scheiden hem van een miljoenen-business. Zou het niet mogelijk zijn dat. . .?

Wim de Jong

Dinsdag in Moederland: Terug naar Mónosbél, Hongarije.

Meer over