Zilveren turngroentje Van Klaveren doet wat routiniers nalaten

AMSTERDAM - Een Amerikaanse website had haar al getipt als een nieuwe turnsensatie. Maar in eigen land was de naam van Noël van Klaveren nog niet vaak gevallen. Zaterdag greep de turnster uit Alphen aan den Rijn bij haar EK-debuut het zilver op sprong.

Het was voor het eerst in acht jaar dat een Nederlandse turnster een internationale medaille behaalde bij een turntoernooi. In 2005 was Suzanne Harmes de laatste gymnaste met een dergelijk succes. Ze won destijds in Debrecen het Europees zilver op de vloer. Harmes veroverde in dat jaar, op hetzelfde onderdeel, ook brons bij de WK. Dat was in Melbourne, het toernooi dat vooral in de herinnering is gebleven door de wereldtitel aan de ringen van Yuri van Gelder.

De Zoetermeerse, in 2004 al actief op de Olympische Spelen, gold toen als een ervaren turnster. Van Klaveren (17) was niet meer dan een groentje toen zij zaterdag in de Russische hoofdstad aantrad voor de finale van het onderdeel sprong.

Vorig jaar had ze geen plaats in de nationale ploeg voor het EK-toernooi van Brussel. Het jaar daarvoor miste ze de Europese titelstrijd van Berlijn door een hardnekkige voetblessure, waarvoor ze maanden een gipsverband moest dragen.

Van Klaveren, pupil van het Amsterdamse trainersechtpaar Claudia Werkhoven en Wolther Kooistra, kwam dit voorjaar sterk opzetten. Bij de wereldbeker van Cottbus veroverde ze twee medailles, zilver op sprong en brons op vloer. Ze werd door een toonaangevende Amerikaanse website getipt als een nieuwe sensatie.

Zaterdag kon de Alphense die reputatie waarmaken. Van Klaveren, pas drie jaar geleden overgestapt van DOS naar de topsporttak van Turning Spirit in Amsterdam, toonde de jury twee sterke sprongen, een Joertsjenko-techniek en een Tsukahara. De afwerking was voorbeeldig. Zij deelde het zilver met Larisa Iordache die zij in een radio-interview 'een Roemeentje' noemde. Het goud was voor de Zwitserse Giulia Steingruber.

Het succes van Van Klaveren op de EK stak schril af bij het vertoon van de mannen, die tegenwoordig het leeuwendeel van de 7,3 miljoen euro aan topsportmiddelen van de gymnastiekbond opsouperen.

Het toernooi in Moskou was al geschrapt uit de agenda van olympisch kampioen Epke Zonderland. Talent Bart Deurloo moest afzeggen met een blessure. Anthony van Assche scheurde in de aanloop van het toernooi zijn voorste kruisband.

De routiniers Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes dienden in Rusland voor Nederland te oogsten. Zij behaalden samen drie finaleplaatsen, maar slaagden er niet in hun kansrijke posities te benutten. Van Gelder bleef aan de ringen eentiende punt van het goud verwijderd, maar eindigde in het klassement toch slechts als zevende.

Wammes werd op vloer achtste, omdat hij naast het tapijt belandde. Op sprong haalde de Amsterdammer een zevende plaats. Daarmee verspeelde hij zijn topsportondersteuning van NOC*NSF, het stipendium.

Zie ook pagina 10

Meer over