Zilveren Griffels voor negen kinderboeken - wie krijgt goud?

Vandaag kregen negen kinderboeken een Zilveren Griffel. Wie van hen krijgt dit najaar de hoogste eer, een Gouden Griffel? Volkskrant-medewerker Pjotr van Lenteren doet een voorspelling.

Pjotr van Lenteren
null Beeld Gottmer
Beeld Gottmer

Favoriet is Het raadsel van alles wat leeft van Nederlands beste schrijver van ­informatieve kinderboeken Jan Paul Schutten. Hij verklaart in dit even ­ambitieuze als aanstekelijke boek met humor de evolutieleer. Aangezien de hoogst originele illustraties van Floor Rieder zijn genomineerd voor een Gouden Penseel, kan er dit jaar wel eens een zeldzame dubbelbekroning in zitten.

Broergeheim
Een interessante winnaar zou nieuwkomer Emiel de Wild zijn. In zijn debuut Broergeheim schrijft Joeri steeds bozere brieven aan zijn verdwenen broer Stefan. Joeri ontdekt tijdens een heftige ontknoping wat zijn ­ouders al die tijd voor hem geheim hebben proberen te houden.

Of wordt het oude rot Bette Westera, die al jaren eervolle vermeldingen krijgt, maar tot nu toe naast het goud greep? Haar geestige ridderverhaal op rijm Held op sokken gaat over Roderik, die niet stoer is, maar wel weer heel goed in andere dingen.

Vissen smelten niet
Andere kanshebber is Jef Aerts, met twee boeken genomineerd: Groter dan een droom en Vissen smelten niet. Hij is erg in trek bij lezers die houden van taalspel en de jury is erg over hem te spreken. Ook staan er twee dichtbundels op de lijst: Kleine stemmen van de Vlaming Gil vander Heyden en de mooie bloemlezing Ik zoek een woord van Hans en Monique Hagen. Maar dichtbundels winnen bijna nooit.

Meer over