Zijn taalpuristen nare mensen?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: correctoren van taal zijn vervelende mensen.

Hidde Boersma
null Beeld anp
Beeld anp

Dat beweerden RTL Nieuws, Libelle en Linda onlangs op basis van een recent onderzoek van de Universiteit van Michigan. Op social media worden deze berichten vervolgens grif gebruikt om de vervelende verbeteraars eindelijk eens terug te pakken.

Maar wat zegt het onderzoek zelf? Wat opvalt, is dat er in de studie geen woord wordt gerept over het wijzen op fouten bij anderen. En al helemaal niet wat die gecorrigeerden daar dan van zouden vinden.

In het onderzoek krijgen vrijwilligers een mail te lezen van een denkbeeldige huisgenoot. In sommige mails zitten een aantal fouten, andere zijn in perfect Engels geschreven. Vervolgens moeten de ontvangers van de mail een oordeel vellen over bijvoorbeeld de vriendelijkheid en slimheid van de schrijver van de mail. Niet geheel onverwachts wordt het karakter van foutloze schrijvers beter beoordeeld.

In tegenstelling tot wat het nieuwsbericht van RTL meldt, zijn het spelfouten die een grotere ergernis wekken dan grammaticafouten. De verschillen waren hoe dan ook klein: op een schaal van zeven lagen de karakterscores 0,47 punten lager voor mailers met spelfouten en 0,22 voor hen die grammaticale fouten maakten.

De Amerikaanse onderzoekers doken nog wat dieper. Ze analyseerden ook het karakter van de ontvanger. Dat deden ze op de Big Five, de vijf meest uitgesproken karaktereigenschappen: extravertheid, meegaandheid, consciëntieusheid, stabiliteit en openheid. Wat bleek? Mensen die consciëntieus, ofwel nauwgezet waren, hadden meer moeite met taalfouten dan zij die dat niet waren. In dezelfde lijn oordeelden extraverte, open en meegaande mensen minder hard over het karakter van de foutenmaker. Iedereen vond foute mails vervelend, maar de mate waarin blijkt karakterafhankelijk.

Het is wonderlijk hoe een studie als deze leidt tot het nieuwsbericht dat er van is gemaakt. Zelfs in het persbericht waar RTL naar verwijst, staat niks dat ook maar in de buurt komt van de conclusie dat taalpuristen nare mensen zijn. Tenzij RTL en andere media natuurlijk willen beweren dat introverte of consciëntieuze mensen per definitie een minder fijn karakter hebben. Maar dan nog valt uit deze studie niet te destilleren of zij die zich ergeren aan taalfouten, ook degene zijn die anderen er op wijzen.

Oordeel: onzin

null Beeld
Beeld
Meer over