Zijn hele leven lang verknocht aan de piano

Een beetje werd een songfestivalwinnend lied. 32 jaar was Dick Schallies pianist bij het Metropole Orkest en componeerde hij talloze stukken.

Dick Schallies Beeld
Dick SchalliesBeeld

Vijf dagen voor zijn dood speelde Dick Schallies, hoe verzwakt hij ook was, nog op zijn geliefde vleugel. Het was een klein maar ontroerend concert van de man die zijn hele leven aan dit instrument was verknocht en daarop zoveel verschillende stijlen had gespeeld en zoveel verschillende stukken had gecomponeerd: van klassiek tot jazz en popmuziek.

Het bekendst was zijn compositie van Een beetje, het nummer waarmee Teddy Scholten in 1959 het Eurovisie Songfestival won. Ook in de twee jaren daarna waren de composities van de songfestivalinzendingen van Schallies: Wat een geluk van Rudi Carrell en Wat een dag van Greetje Kauffeld. Hij maakte ook het arrangement voor de klassieker Aan de Amsterdamse grachten van Pieter Goemans, met wie hij veelvuldig samenwerkte. Ruim dertig jaar lang was Schallies de vaste pianist van het Metropole Orkest, waarvoor hij talloze stukken schreef. In 1989 stopte hij daar als vaste pianist, maar hij bleef componeren en optreden. Vijftien jaar geleden werd kanker bij hem geconstateerd. Hij ontsprong lange tijd de dans, maar overleed op 4 oktober in Bussum na een lang ziekbed. 'Wat zal ik hem missen. Het was zo'n leuke man', zegt zijn echtgenote Bettie Schallies.

Schallies werd geboren in Amsterdam. Zijn vader was tenor en zong veel in Duitse operahuizen. Zijn moeder was Joods en hij had nog twee zussen. Al vanaf zijn 4de kreeg hij pianoles van onder meer Daniël Belinfante op de muziekschool in de Watergraafsmeer. Na de oorlog kon hij een klassieke opleiding op het conservatorium voltooien. 'Tijdens de oorlog had hij ook jazz gehoord op de hier verboden Britse radio. En daar was hij door gefascineerd geraakt. Vooral door de mogelijkheid van improvisatie', zegt Bettie Schallies.

Nadat hij was afgestudeerd ging hij aan de slag in het freelance-circuit, dat in de jaren na de oorlog zeer levendig was in de hoofdstad. Hij werd ook gevraagd als invaller-pianist bij omroeporkesten. In 1957 kwam hij op verzoek van dirigent Dolf van der Linden in vaste dienst als pianist in het Metropole Orkest. Hier kon hij zijn ei kwijt als solist en componist.

Hij zou er tot zijn pensioen in 1989 blijven: eerst onder Van der Linden, later onder Rogier van Otterloo. Oud-concertmeester Ernö Olah schreef in een in memoriam: 'Dick Schallies was een van de belangrijkste steunpilaren van het Metropole Orkest door zijn muzikale smaak en uitzonderlijk spel. Zijn bereik met de linkerhand was uitzonderlijk. Door zijn weelderige haardos was Dicks verschijning eveneens indrukwekkend.' Samen met Olah trad Schallies ook op met het Ramona Kwartet.

Intussen componeerde hij voor een keur aan artiesten. Hij schreef in 1963 alle muziek bij het 'Robinson Crusoë'-programma met Rudi Carrell en Esther Ofarim, dat werd bekroond met de Zilveren Roos van Montreux.

Bekend werd ook zijn lied De makelaar van Schagen, gezongen door Martine Bijl. 'Ze was bezig een elpee op te nemen, maar er bleek nog een liedje te ontbreken. Dick en tekstschrijver Henk van der Molen, die met haar in de studio waren, losten dit probleem direct op door diezelfde avond tekst en muziek te schrijven', aldus Bettie Schallies.

Hij zou pas veel later een solo-plaat maken onder de titel Dialogue, waarvoor hij een Edison kreeg. 'Daar was hij totaal door verrast. Maar hij was zeer nuchter en bescheiden. Zijn reactie was: 'Ik ga verder met de volgende.' We gingen veel naar Frankrijk en dan kon hij uren in stilte werken aan zijn composities.'

Schallies had één zoon, Paul, uit zijn eerste huwelijk.

Meer over