Zij rukken wel heel vaak uit: hoe de Italiaanse brandweer z'n eigen brandjes sticht

De brandweer die z'n eigen brand sticht. In ieder geval één lid van de vrijwillige brandweer uit het Siciliaanse Regusa is maandag aangehouden vanwege deze opmerkelijke vorm van eigen werkverschaffing; de betrokkenheid van vijftien andere brandweerlieden wordt onderzocht. Het mogelijke motief: de vrijwillige brandweer verdient bij uitrukken zo'n 10 euro per uur.

Een recente bosbrand op Sicilië. Beeld afp
Een recente bosbrand op Sicilië.Beeld afp

Op het zuidelijke Italiaanse eiland woeden 's zomers, net als in de rest van het Middellandse-Zeegebied, veel bosbranden - ook dit jaar weer. Toch presteerde de vrijwillige brandweer van Regusa het in 2013 en 2014 zo vaak te worden opgeroepen, dat het verdacht werd. De politie kreeg een tip van de brandweerleiding dat de ploeg drie keer vaker moest uitrukken dan andere vrijwillige brandweerploegen.

Brandstichter wist van geen ophouden

De plaatselijke politie verdenkt de vrijwillige brandweer van brandstichting en het doen van valse meldingen. Zij zouden zelf het noodnummer bellen, of vrienden vragen dat te doen.

Een van hen, volgens verschillende media de commandant, zou diensten overslaan om de branden eigenhandig aan te steken. De brandstichter is onder huisarrest geplaatst, meldt persbureau Reuters op gezag van de politie. Hij zou als enige van zijn ploeg zijn doorgegaan met brandstichten nadat de anderen daar al mee waren gestopt. Zij hebben inmiddels bekend.

Het verdachte lid van de vrijwillige brandweer. Beeld epa
Het verdachte lid van de vrijwillige brandweer.Beeld epa

Meer kwade opzet?

Deze zomer heeft Italië veel last van bosbranden. De verklaring wordt snel gezocht in de aanhoudende droogte. Een ongeluk schuilt dan in een klein hoekje. Maar ook kwade opzet wordt zeker niet uitgesloten. Zo zouden grote branden in het natuurgebied rondom de Vesuvius afgelopen maand zijn aangestoken door de maffia. Roberto Saviano, een maffia-expert die er een bericht over plaatste op Facebook, denkt dat de maffia brand gebruikt als chantagemiddel om vat te krijgen op bouwprojecten, of afval verbrandt op illegale vuilstortplaatsen - een lucratieve handel voor de georganiseerde criminaliteit in Italië.

Meer over droogte

Uitgedroogd Rome heeft nu bijna het Meer van Bracciano leeggezogen. Rome moet op rantsoen.

Bij de Portugese bosbranden afgelopen juni vielen 64 doden. Was dit te voorkomen geweest?

Meer over