'Zierikzee heeft zitten slapen'

De inwoners van Zierikzee konden eind december nog de bodemschatten bewonderen die de archeologen vol trots hadden tentoongesteld in de oude Nobelpoort....

De kosten van het archeologisch onderzoek, begroot op 52 duizend euro, zijn geëxplodeerd tot 650 duizend euro. Drie ambtenaren zijn geschorst, de vier wethouders opgestapt. Voorafgaand aan een nieuwbouwproject aan de Korte Nobelstraat waren diverse kruiken, vazen, pelgrimsinsignes, botten en maalstenen opgegraven. Van het aanvankelijke enthousiame is weinig meer over. Burgemeester Asselbergs spreekt van een drama en neemt voorlopig in zijn eentje de honneurs waar. De gemeente Schouwen-Duiveland (34 duizend inwoners) verkeert in een ongekende bestuurscrisis.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Het plan Nobelhof leek zo'n gewoon nieuwbouwproject: de oude gemeentewerkplaats werd gesloopt om plaats te maken voor negen patiowoningen en een klein parkeerterrein. De grond werd gesaneerd en zoals gebruikelijk werd ook archeologisch onderzoek verricht in de blootgelegde bodem van het historische stadje Zierikzee.

Het bodemonderzoek werd voorzichtig geraamd op 52.500 euro. Er kwam veel waardevols naar boven. De archeologen vonden de plek zo de moeite waard, dat ze aan de gemeente toestemming vroegen om verder (en dieper) te graven. Toen ging het mis. Ambtenaren gaven toestemming, zonder hun wethouders in te lichten.

De Provinciale Zeeuwse Courant meldde in november dat het gemeentelijk ontwikkelingsbedrijf de archeologische kosten al op vier ton raamde. De betrokken wethouders stelden een onderzoek in, maar de archeologen mochten voorlopig doorwroeten.

Pas in februari informeerde het college de gemeenteraad over de geëxplodeerde kosten van het archeologisch onderzoek. De financiële man van de gemeente, controller Walpot, stelde een onderzoek in. Daaruit bleek niet alleen dat enkele ambtenaren eigenmachtig hadden opgetreden en toestemming voor kredieten hadden gegeven waarvoor ze niet bevoegd waren. Maar ook dat er iets schortte in de communicatie en informatie op het gemeentehuis.

Drie ambtenaren werden vorige week geschorst. Daarmee dachten de wethouders Geluk (CDA) en Van de Velde (VVD) buiten schot te kunnen blijven in de affaire, die in de Zierikzeese volksmond tot 'Nobelgate' is gebombardeerd.

Maar de gemeenteraad nam daarmee geen genoegen. De ChristenUnie kondigde maandag een motie van wantrouwen aan tegen de wethouders, die gezamenlijk optrokken. De motie hoefde niet eens ingediend te worden. Als eerste stapte wethouder Van de Velde op, gevolgd door haar collega's Van der Salm (PvdA), Geluk en Van Felius (Alert!).

'Hartstikke vervelend', zegt CU-fractievoorzitter Van de Berge. ' De gemeente moet juist bezuinigen op allerlei voorzieningen, en dan wordt zomaar zes ton te veel uitgegeven voor archeologisch onderzoek. Met dat bedrag kun je het kleine zwembad in Nieuwerkerk tien jaar lang openhouden.'

Volgens zijn PvdA-collega Renden hebben de wethouders twee blunders gemaakt: 'Ze hadden veel te laat door dat ambtenaren het budget ver overschreden en ze hebben de gemeenteraad veel te laat ingelicht.' Fractievoorzitter Koopman van Alert! steekt de hand ook een beetje in eigen boezem. Want ook raadsleden hadden al in november kunnen weten van de enorme budgetoverschrijding. 'We hebben zitten slapen en de krant niet goed gelezen. Maar geen enkele fractie is dat bericht in de PZC opgevallen.'

De fracties komen donderdag bijeen om zich te beraden over de vorming van een nieuw college.

Meer over