Zien is weten

In Rotterdam wordt een serie lezingen gehouden over het snijvlak van biologie en filosofie. Vanavond is het thema: zien is weten....

Sinds de uitvinding van de microscoop door Cornelis Drebbel (1572 1633) zijn wetenschappers beter in staat theoriete verduidelijken over zaken die buiten het normale gezichtsveld vallen. Met name de biologische wetenschap heeft baat gehad bij de ontwikkeling van de microscoop, stelt Reflexie, dat de dialoog tussen wetenschap en samenleving wil bevorderen. Vanavond wordt in Rotterdam een lezingen-en discussieavond gehouden over het thema Zien is weten.

Iets kan pas worden begrepen als het is waargenomen, stelt Reflexie. Kostbare technieken worden gebruikt om levende organismen tot op moleculair niveau zichtbaar te maken. 'Maar zien wij de werkelijkheid zoals die is, of zijn de beelden vertekend door de ingewikkelde apparatuur of onderzoeksmethoden? En in welke mate beloedt de cultuur ideeover de werkelijkheid?' Vragen waarover sprekers Niels Galjart (celbioloog aan Erasmus Rotterdam) en Stephan van Erp (filosoof aan Radboud Universiteit Nijmegen) zich buigen.

Meer over