Ziek

NOG een citaat uit de brief van bisschop Eijk: 'Zinniger zou zijn om eens tot op de bodem uit te zoeken wat er ten grondslag ligt aan de drang naar seks met seksegenoten....

Ja, er wordt opnieuw ouderwets gekwetst. Zo kennen we onze bisschop weer. Eng-moraliserend en uiteraard zo antiwetenschappelijk als de pest.

Een kanttekening nog: het citaat is niet afkomstig uit de bisschoppelijke brief, maar uit het progressieve weekblad Vrij Nederland. Auteur is ene Ireen van Engelen, 'pedagoog' zoals het blad geruststellend vermeld.

Er staat niet met dikke letters 'WAARSCHUWING' boven, en de redactie distantieert zich ook niet bij voorbaat van de inhoud. Dat is, omdat het niet over homo- maar over pedofielen gaat. Die moeten 'tot de bodem uitgezocht worden', omdat ze lijden aan een ernstige stoornis.

De wens, de pedo en de gedachte. Wat altijd opvalt in dit soort redenaties, is de gewoonte van de auteur - de 'drang', om in Van Engelens zorgelijke jargon te spreken - om datgene wat zij moreel afkeurt, ook meteen voor ziek te verklaren. 'Officieel' maar liefst.

Het is misschien een begrijpelijke, maar vooral toch een hele doorzichtige manoeuvre. Komt dat even mooi uit: 'Wat mij stoort is gestoord', daar komt de bewijsvoering op neer.

Er zijn goede redenen om pedoseks te verbieden. Kinderen kwetsbaar, afhankelijk, lichamelijk onvolgroeid, en bovendien mijn kinderen, gvd. Dat volstaat voor wetgeving. Maar dat pathologiseren van de tegenpartij, die quasi-objectieve en altijd uit de lucht gegrepen oordelen over scheefgroei en stoornis - daaraan herken je het authentieke en op niets gebaseerde welzijnsgeluid.

Wat zegt een flinke samenleving tegen pedo's? Het mag niet, omdat wij het in meerderheid niet willen, en wij de baas zijn. Puh.

Veel fraaier is het niet.

Meer over