'Ziekenhuizen zijn niet schoon'

HILVERSUM (ANP) - Patiënten lopen grote risico's op infecties, omdat ziekenhuizen niet goed worden schoongemaakt. Dat zeggen deskundigen in een uitzending van het televisieprogramma Zembla dat zondagavond wordt uitgezonden.

Per jaar sterven honderden patiënten aan infecties in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens arts-microbioloog prof. Jan Kluytmans zouden die doden kunnen worden voorkomen, als de ziekenhuizen volgens de regels werden schoongehouden.

Een verslaggever werkte enkele weken als schoonmaker in het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis en in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Met de verborgen camera toont hij onder meer aan dat bloed in de operatiekamers niet wordt verwijderd; dat kankerpatiënten stofvlokken in hun omgeving hebben en dat de afgezonderde kamer voor patiënten die besmet zijn met gevaarlijke bacteriën, niet volgens de regels worden schoongemaakt.

Flacons

Ook blijkt dat flacons met schoonmaakmiddelen van binnen niet worden gereinigd, terwijl dat dagelijks zou moeten. Volgens infectiedeskundige T. Daha worden de bacteriën in de flacons tijdens het schoonmaken juist verspreid over het ziekenhuis.

De directies van de ziekenhuizen hebben in de uitzending toegezegd de hygiëne te zullen verbeteren.

Meer over