Ziekenhuizen willen eigen risico vereenvoudigen, niet afschaffen

Het eigen risico voor de zorg moet niet worden afgeschaft, maar eenvoudiger worden gemaakt. Patiënten weten dan sneller waar ze aan toe zijn en financiële tegenvallers na een ziekenhuisbezoek worden daarmee voorkomen. Dat voorstel doet Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), vandaag in het Nederlands Dagblad aan de formatiepartijen.

De operatiekamer in het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. Beeld ANP
De operatiekamer in het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam.Beeld ANP

Als het aan de NVZ ligt, betalen patiënten voor eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van maximaal 150 euro. 'Denk aan een bezoek aan de polikliniek of de spoedeisende hulp voor bloedonderzoek, een eenvoudig röntgenonderzoek of een eenvoudig lichamelijk onderzoek', schrijft Van Rooy. Voor een tweede bezoek binnen drie maanden voor dezelfde kwaal binnen wordt in dat geval geen beroep gedaan op het eigen risico.

De plannen

Het plan zou naar schatting 15 miljoen euro kosten. Patiënten betalen voor sommige relatief eenvoudige (vervolg)behandelingen nu meer dan 150 euro. Van Rooy geeft als voorbeeld een hoofdwond die in het ziekenhuis wordt gehecht, waarna een controleafspraak volgt. De werkelijke kosten bedragen in het fictieve voorbeeld 258 euro, maar de patiënt betaalt volgens haar voorstel niet meer dan 150 euro mee uit het eigen risico. Voor goedkopere behandelingen betaalt de patiënt altijd minder.

Er is al langer een discussie over het eigen risico in de zorg, dat dit jaar is vastgesteld op minimaal 385 euro. In de aanloop naar de verkiezingen was er een Kamermeerderheid voor verlaging van het eigen risico. Van de formerende partijen zijn VVD en D66 tegen en CDA en CU voor een verlaging. Vanwege de formatiebesprekingen stemden de laatste twee partijen onlangs tegen een SP-voorstel over een lager eigen risico.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars vinden ook dat het eigen risico verlaagd zou kunnen worden, maar waarschuwen wel voor stijgende premies. 'Wat er ook gebeurt, dat is een politieke keuze', zegt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. De Patiëntenfederatie Nederland vindt het plan van de NVZ 'een douceurtje voor mensen die bijna nooit iets hebben. Zij zullen vaak goedkoper uit zijn.' De belangenbehartiger van Ziek Nederland pleit al langer voor een verlaging van het eigen risico, waarvan vooral de 4 miljoen chronisch zieken en gehandicapten profiteren. De NVZ vindt afschaffing van het eigen risico onwenselijk. 'Het eigen risico is nodig om onnodige zorgconsumptie tegen te gaan.'

Meer over