‘Ziekenhuizen kunnen miljarden besparen’

Op de ziekenhuiszorg kan in de komende vijftien jaar 5 tot 7 miljard euro worden bespaard. Door medische apparatuur bij huisartsen te plaatsen en nieuwe operatietechnieken te introduceren, valt de kostenstijging in de zorg te temperen. Dit stelt het organisatieadviesbureau Boer & Croon.

Volgens het adviesbureau is een nieuwe manier van werken de enige manier om te voorkomen dat de kosten in de zorg exploderen. Als de huidige stijging van 4 procent per jaar aanhoudt, zijn de kosten van ziekenhuis en specialist tussen nu en 2025 opgelopen van ruim 18 miljard naar zo’n 30 miljard euro. Die stijging kan echter beperkt blijven tot 25 miljard euro, zo stellen de onderzoekers. Naast inschakeling van de huisarts dienen ziekenhuizen ook de complexe zorg in enkele ziekenhuizen te concentreren.

Het rapport komt op een uitgelezen moment: in de kabinetsformatie zijn miljardenbezuinigingen op de zorg nog altijd punt van discussie. In de ‘nieuwe generatie gezondheidszorg’ zal volgens de consultants geen plaats meer zijn voor het traditionele, algemene ziekenhuis met zijn brede scala aan behandelingen voor patiënten in een regio.

Sleutelrol

Volgens Boer & Croon heeft de medische technologie een sleutelrol bij het omvormen van de zorgsector. Doordat medische apparaten steeds gebruiksvriendelijker (en goedkoper) worden, is doorverwijzing naar het dure ziekenhuis voor een diagnose straks vaak niet meer nodig, verwachten de consultants. Huisartsen en andere hulpverleners uit de eerstelijn beschikken dan zelf over die apparatuur. Het grootschaliger gebruik van medische apparatuur maakt de eerstelijnsgezondheidszorg duurder, maar zal leiden tot grotere besparingen elders in de zorg.

Dankzij de nauwkeuriger diagnoses in nieuwe wijkzorgcentra komt de patiënt sneller op het juiste adres terecht. Voor een simpele ingreep zoals een liesbreukoperatie of staaroperatie kan hij naar een gespecialiseerd, goedkoper behandelcentrum. Voorts kan het aantal spoedafdelingen (nu hebben bijna alle circa 95 ziekenhuizen er een) flink worden verminderd en worden geconcentreerd in dertig acute centra en tien traumacentra.

Geen blauwdruk

Het rapport is volgens de schrijvers geen blauwdruk, maar bouwt voort op ontwikkelingen die al gaande zijn.

Huisartsen reageren in eerste reactie positief op de plannen. ‘Wij pleiten er al langer voor om de zorg die niet per se in het ziekenhuis hoeft plaats te vinden, over te hevelen naar de huisarts’, aldus de woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV.

De ziekenhuizen zijn sceptisch. ‘De besparing van 5 tot 7 miljard lijkt ons niet realistisch. Zoveel diagnostiek kun je niet overhevelen’, aldus Chiel Huffmeijer, bestuursvoorzitter van het HagaZiekenhuis en bestuurslid van de NVZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

(Foto: ANP) Beeld
(Foto: ANP)
Oefening op kraamafdeling van Lucas Andreas-ziekenhuis (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld Joost van den Broek
Oefening op kraamafdeling van Lucas Andreas-ziekenhuis (Joost van den Broek / de Volkskrant)Beeld Joost van den Broek
Meer over